2013-02-21

Cum (mai) cersesc copiii

Vezi pe strada, intre blocuri de regula, un copilas plangand si cautand prin iarba, cu disperare. Cand te apropii plange mai tare, cu sughituri si cu lacrimi. E un copil saracacios imbracat, cu obrajii uzi de lacrimi. Cum sa ramai indiferent cand vezi un copilas plangand, singur pe strada. Il intrebi ce a patit si iti spune ca tata i-a dat bani sa cumpere… ceva, dar a pus banii in punga – iti arata punga mica si gaurita – a alergat spre magazin si o moneda (sau mai multe) a cazut (au cazut) si o sa primeasca bataie pentru ca a pierdut banii. 
Ce faci?! Te apuci sa cauti prin iarba? Nu! Ii dai copilului o moneda – sau o bancnota… si pleci, bucuros ca ai avut ocazia sa faci o fapta buna. Pana cand ti se intampla exact acelasi lucru in alta zona, cu alt copil… Atunci te prinzi ca nu esti decat un “fazan”.

Daurel a aflat de pe blogul lui Ulise despre o “jmekerie” cu bonuri de casa, ceea ce mi-a amintit ca exista (si) "metoda" de cersit amintita mai sus. 

20 de comentarii:

  1. wow! n-am ştiut de această "şmecherie"... trist!
    mulţumesc, te pup
    zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine stie cate au mai fost "inventate"? Asa ajungem sa nu mai avem incredere, sa nu mai stim cine are nevoie de ajutor si cine isi rade de noi...
      Cu placere! :)
      Zi minunata sa ai!

      Ștergere
  2. Am citit multe lucruri interesante pe blogul lui Daurel, are un spirit de observație foarte ascuțit. Mi s-a întâmplat să dau de pomană 1 sau 2 lei, după care am fost trasă de mânecă cu ”numa atâta îm dai?” și abia am scăpat de acești mici copii lipisți de ajutor, dar foaret forțoși. Vreau să spun că NU, nu mai dau decâ cu adresă: există în Cluj două locuri unde duc periodic haine, lucruri (săpun, pastă dinți, etc) alimente , dar niciodată bani. E mai bine așa.Of,la ce se pot preta, să fim și mai atenți. O zi frumoasă Diana Kundalini! Duminică ne aștepată Parfumul Deșertului! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt unele teme - sa le zic astfel - care mi-au si amintit de unele patanii! :) dar trebuie sa gasesc ceva timp sa le pun in scris. Deocamdata postez articole pe care le am deja si trebuie - eventual - putin modificate :( Asta asa, sa nu las blogul sa moara!
      Cersetorii sunt din ce in ce mai agresici! "Metoda" care pare sa functioneze - fie ca sunt pustani fie ca sunt adulti - este a le spune: "Pe controlate si pe luate! Ma controlezi de bani si ei ce gasesti, apoi te controlez eu si iau ce gasesc". Pe bune! Am spus-o de atatea ori incat trebuie s-o schimb, ca m-am plictisit! Cert e ca ma distrez si eu, dar si ei! Si renunta sa mai ceara bani cu insistenta... agresiva.
      Ar fi foarte bine ca nimeni sa nu le mai dea celor care stau pe te miri unde cu mana intinsa. Poate ca unii chiar sunt vai de capul lor si ar muri de foame fara ce le dam dar... cum scriam mai sus: am ajuns sa ne ferim de a face bine pentru a nu intretine cersetoria la copii, in primul rand. Dar copiii cersetori sunt supusi si riscului de a fi batuti daca nu se intorc cu bani... Habar nu am cum e mai bine... :(
      Zi frumoasa sa ai!

      Ștergere
  3. Imi pare rau sa citesc cum copii sunt exploatati, chiar de propria familie!
    E trist si tragic si uneori am impresia ca eu traiesc aici sub un clopot de sticla! Aici nu vad asa ceva! Sunt un soi de cersetori dar ori vand ziare care sunt tiparite gratis pentru ei si au autorizatie ori sunt "artistii stazii", dar nici o data copii!
    O zi faina Diana, te îmbratisez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E neplacut sa vad copiii la cersit dar chiar nu-mi imaginez cum poate fi stopat fenomenul! Uneori ii mai aduna si sunt trimisi in localitatile de resedinta - dar reapar curand...
      Ce linistitor e sa nu vezi cersetori la tot pasul! In 2007 au inceput sa se elibereze strazile de cersetori si de hoti - pentru ca s-a dat "liber la granita" si au plecat cei mai multi... Apoi, de prin 2010... jale din nou: au fost repatriati fortat!
      Si aici au posibilitatea sa vanda ziare - sunt destui care o fac (cei mai multi sufera de vreun handicap) - dar e mai simplu sa stea cu mana intinsa cand pot munci (nu ma refer la copii aici). Poate, intr-o zi... cand puterea de cumparare va fi ceva mai mare vor avea succes si artistii amatori...
      Zi minunata sa ai! Cu drag!

      Ștergere
  4. Hmm... pe asta n-o stiam, dar stiam ca metodele de cersit se "imbunatatesc" in fiecare zi. E trist sa vezi cum suflete inca nevinovate sunt indrumate gresit, sunt folosite si tratate ca niste instrumente de facut bani... Trist.
    Zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca se "imbunatatesc" metodele! :( Chiar nu inteleg de ce nu se poate rezolva problema cersetorilor - macar in ceea ce priveste minorii (desi pare ca sunt ceva mai putini decat in anii '90) Uneori ma gandesc ca nu se doreste: cersetorii sunt - cei mai multi - cu adevarat saraci (exceptiile, evident, exista) si pentru a nu fi nevoiti functionarii sa plateasca "ajutoare sociale" ii lasa pe strada, la mila celorlalti cetateni... Totusi, unele lucruri se indreapta spre bine: exista inclusiv un adapost pentru noapte, la dispozitia celor fara adapost, unde au o masa calda, pot face dus...
      Zi frumoasa!

      Ștergere
  5. Nici n-o ştiam pe asta. E trist când copiii sunt puşi să cerşească şi e trist că nu-şi pun mintea la contribuţie pentru lucruri bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ei invata de la adulti ce sa faca - iar cand sunt indemnati e si mai rau!

      Ștergere
  6. O metoda noua si cred, destul de eficienta. Din pacate pentru ei, si din fericire pentru noi, merge o singura data.
    De tinut minte. Multumesc! :)
    Sa ai o zi placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar ei sunt inventivi! Repede le da altceva prin minte! :)
      Cu placere!
      O zi minunata sa ai!

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Dar le merge doar o data, dupa cum scrie si Elly! Odata cu mine, o data cu tine... si la ei banul se aduna insa cand vorba circula si metoda e "desconspirata"... inventeaza altceva!

      Ștergere
  8. Nu auzisem de aceasta metoda. Sigur m-ar fi pacalit sa ii dau niste banuti. Nu suport sa vad copiii plangand si mai ales sa ii vad ca se tem de proprii parinti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine m-a pacalit! Nu-mi venea sa cred! Am vrut sa merg cu ea acasa, initial, dar n-a vrut si m-am gandit ca, poate, mai rau as face. Am dobandit obiceiul de a "ameninta" cu autoritatea tutelara... Si functioneaza in unele cazuri.

      Ștergere
  9. I love your blog! It's great :) Feel free to my blog :)) Maybe, you follow my blog ? ♥ (If you like it)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma bucur ca ai gasit ceva interesant pe blogul meu. Poate, asa scapam pe unu de necaz!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am gasit multe interesante pe blogul tau! Inclusiv poza unui caine boxer care tare seamana cu cel pe care l-am pierdut prin moarte la inceputul anului trecut! Imi plac tare mult cainii din rasa boxer.

      Sigur scapa unii de necaz! Dar chiar ca le merge mintea, nu gluma - cum scria cineva mai sus! Ce frumoasa ar fi viata in Romania daca acesti oameni si-ar folosi istetimea in sens constructiv spre folosul intregii comunitati! Eh, visez, si eu! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.