2013-12-16

Mithra ca zeu Soare. Bună dimineața, Soare!

http://www.superbwallpapers.com/nature/sunny-winter-16888/
Nașterea zeului persan Mithra, "Soarele Dreptății", era sărbătorită pe 25 decembrie, actuala sărbătoare a Crăciunului. În grotele Mithraice era întotdeauna sculptat în stânca un basorelief reprezentându-l pe zeu sacrificând un taur. Zeul era cunoscut și pe teritoriul tracilor.
Frăția lui Mithra (Frația cavalerilor geto-daci ai lui Mithra) era o societate secretă care practica misterii, asemănătoare celor din cultul lui Dionis. Candidații erau admiși prin ceremonii secrete, oficiate de inițiați.
Proaspeții cavaleri ai Soarelui erau distribuiți într-un grup sub comanda unui lider militar-religios. Ca să fie admis în Frăția lui Mithra, neofitul trebuia să-și fi dovedit curajul în fața pericolelor și determinarea de a intra în frăție. Trebuia să treacă înot un râu, să coboare de pe un pisc cu pereți abrupți, să treacă prin flăcări cu mâinile legate și cu ochii acoperiți. Apoi, dacă îți ducea muncile până la final, era învățat parole sacre cu care se putea identifica față de alți frați, ca aparținând cultului mithraic. Acea parola trebuia repetată și în singurătate, ca o mantra personală. După rostirea parolei, frații își dădeau mâna, ca să arate că nu sunt înarmați, gestul rămânând până azi o manifestare de prietenie.
Caracteristici ale ritualurilor inițiatice ale zeului Mithra:
1. ritualul avea loc în sanctuare subterane de dimensiuni reduse, în care puteau intra cel mult 100 de persoane;
2. grotele respective aveau întotdeauna un izvor sau o fântână;
3. accesul în grota se făcea adesea printr-un sistem de tunele subterane;
4. numai bărbații erau admiși în aceste sanctuare;
5. inițiații treceau prin șapte grade, dar nu exista nicio ierarhie organizatorică.

La geto-daci cultul soarelui este strâns legat de sanctuarele circulare ca cel de la Sarmisegetuza. Dovezi ale faptului ca la geto-daci (tracii nordici) exista un cult al Soarelui ar fi: Soarele de andezit de la Sarmisegetuza, cu un diametru de 7,1 m, lucrat din plăci de andezit și având în centru un disc de 1,5 m diametru. Săgeata încrustată este orientată către nord. Acest loc a fost altarul pe care se aduceau ofrandele și se realizau sacrificii; lipsa acoperișului la templele dacice, pentru a nu ascunde Soarele; aranjamentul stâlpilor și lespezilor din sanctuarul rotund de la Sarmisegetuza dovedește cunoașterea calendarului de 365 de zile și a mișcării Soarelui pe parcursul anului; utilizarea focului sacru și practicarea incinerației, ca omagii aduse Soarelui; altarul solar de la Sighişoara şi templul de la Sălacea (Bihor), împodobit cu simboluri solare.

Text scris pentru Buna dimineata, Soare! jocul inițiat de Iulisa, la care găsiți tabelul pentru înscriere.

6 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul tau am aflat multe lucruri pe care nu le stiam!
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare fain articolul!
    Si eu iubesc soarele..... deci sunt din neamul geto-dacilor? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant...o sa te urmaresc in fiecare zi :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant articol cu multe noutati pentru mine , dar .. imi place mai mult fotografia care il insoteste!:)
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiu ca stii ce vreau sa spun...Solstitiul se sarbatoreste in fiecare religie, chiar si ateii sarbatoresc cumva solstitiul. Nu e intamplator ca in 25 se naste atat Mithra, cat si Iisus, dar deloc. Excelent articol! Te pup Diana, sa ai o zi frumoasa! ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Candva era adorat, azi ne intrebam cu ingrijoare daca nu cumva Soarele va aduce sfarsitul vietii e planeta Pamant.

    Seara placuta, Diana !

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.