2013-12-02

Tradiții de Sfântul Nicolae. De Duminica la povesti

La români, Moș Nicolae s-a instalat mai întâi la oraşe şi foarte târziu la sate şi nu s-a suprapus peste ceilalţi doi moşi: Moş Ajun şi Moş Crăciun.

În mod tradițional, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetele și le așează lângă ușă - sau undeva în apropierea ferestrei - pentru ca Moș Nicolae să le lase în ele daruri: bomboane, prăjituri, mere, portocale, nuci, covrigi şi colăcei cu miere. În unele zone, Moşul aduce şi crenguţe argintii, vopsite cu bronz, pentru copiii neascultători. Potrivit tradiţiei creştine, Sfântul Nicolae pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini. Tradiția spune că nuielușa pentru cel neascultător trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul "a mijlocit" iertarea celui care a greșit.
Înainte, copiii din mănăstiri agăţau la uşă şosete în care puneau scrisorile către Sfânt, lăudându-se cât de cuminți au fost.

Sărbătoarea este asociată cu darurile care le sunt oferite copiilor, dar şi celor dragi - rude şi prieteni. Figurinele de turtă dulce (inimioară, cloşcă, măr sau rândunică), preparate cu multă miere, cu nuci şi cu scorţişoară sunt dulciuri delicioase şi simboluri de longevitate.
Darurile pot fi: dulciuri, fructe (mere, struguri, nuci), cărţi educative, lumânări colorate, o pungă cu grîu sau cu orez, simboluri ale sporului în gospodărie, flori şi mai ales busuioc.
E bine să evitați a oferi celor dragi obiecte ascuţite, truse, obiecte de menaj, obiecte de culoare neagră: fulare, mărgele sau cravate.
Darurile pe care le oferiţi se înfăşoară în săculeţi de culoare albă sau aurie şi se pun în cizmuliţe sau în pantofi.

În ziua Sfântului Nicolae se aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi, care se păstrează în apă până de Anul Nou. Dacă vor înflori până atunci înseamnă că anul care vine va fi unul bogat, plin de roade şi satisfacţii.
Zăpada adusă de moş Nicolae aduce rod bogat în grădini şi pe ogoare. Este bine ca un bulgăre din această zăpadă să fie adus în casă şi să fie pus într-un vas. După ce acesta se topeşte, apa rezultată se pune în glastrele cu flori, pentru a petrece cu bine iarna.

Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor la boli și lovituri, dar și pentru sprijin acordat în orice situații. Se fac praznice pentru cei care au murit brusc.

Legendele vorbesc despre puterea sa neobişnuită invocată de soldaţii care porneau la luptă, de ajutorul dat corăbierilor, ca stăpân al apelor, şi de sprijinul acordat fetelor sărace când se căsătoreau. Cei care călătoresc cu diferite mijloace de transport trebuie să poarte în timpul călătoriei o iconiţă a Sfântului Nicolae.

La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
În Ardeal, fetele se adună în ajunul sărbătorii de Moș Nicolae și fac plăcinte, iar la 9 seara fix năvălesc peste ele flăcăii și se încinge petrecerea.

Sărbătoarea prefigurează victoria binelui asupra răului şi a luminii asupra întunericului, astfel că în părţile Bucovinei se crede că Sfântul Nicolae poate fi vazut în noaptea de Anul Nou, când cerurile se deschid de trei ori.

Duminica la povesti alături de Anastasia și de cei care au mai participat.

Vezi si alte Traditii de mos Nicolae  (blogul Anastasiei)
Vezi si Povesti despre Sfantul Nicolae

4 comentarii:

  1. Nu se sarbatoreste nicaieri pe lume mai cu fast si pompa acest Mos, ca în Olanda. Se numeste Sinterklaas iar americani l-au furat si l-au facut burtos si cu caciula cu mot si l-au facut Santa Claus....... pentru o reclama la coca-cola! Am dreptate? :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. 800.000 si ceva de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Nicolae.
    Asa ca daca stati in Romania, duceti-va si faceti cumparaturile din timp!
    Pe 5 decembrie la magazine e jale! :))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  3. I have a beautiful sharing on Saint Nicoholas that will blow you away. Coming up next week on my blog.

    Also there is a beautiful song in his honour - Make me a channel of your peace. I love it. Here's the link:

    https://www.youtube.com/watch?v=2svZhZT6Pro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for the song, dear Natasha! ❤ Wonderful choir of angels!

      I will keep an eye on your blog. I hope the "technique" will allow me to be there on time.
      I hug you dearly! ❤

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.