2014-05-19

Frecție la picior de lemn: dosarul electronic de sanatate

Deoarece am dat peste OUG nr. 23/2014 pentru modificarea si completarea L. nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si pentru modificarea unor acte normative in domeniul sanatatii, publicata in M.OF. nr. 359 din 15 mai a.c, mi-au venit idei. Poate as mai fi amanat textul daca nu ar fi fost si un comentariu la un text precedent.

Peste tot scrie cum se initiaza un dosar electronic de sanatate: la primul document transmis in sistem de vreun medic, la primul control medical, la primul buletin de analiza.
Dar prea rar se gaseste scris: nu suntem obligati sa oferim datele care vor forma dosarul electronic de sanatate si totul va ramane ca acum: datele vor fi doar in computerul medicilor / farmacistilor direct implicati in una sau alta. Cel putin asa ar trebui sa fie, altfel iar ma iau cu ei la tranta...
Sunt convinsa ca nu vor intreba pe nimeni: Vreti sa…? Ci vor spune: Trebuie sa…

Baza de date sa fie accesata numai de un numar relativ restrans de persoane (si nici asa nu esti prea sigur ce ajunge public) - medicii din spitalele localitatii de resedinta, de exemplu, ar mai fi cum ar mai fi - dar prin interconexiune directa, nu Internet. In plus, la orice spital as ajunge s-ar putea cere, pe mail (sau alt mod asemeanator), dosarul meu medical - din cabinetul medicului de familie - daca imi trebuie in alt capat de tara.

Ce risc zic ei ca ne asumam daca nu suntem de acord? In caz de urgenta nu vor sti imediat ce grupa sanguina avem sau ce boli mai speciale, cum ar fi diabet sau HIV/SIDA si altele de gen. Ca si cum daca te-ar gasi ranit pe marginea drumului, inconstient si fara acte ar sti pe cine sa caute in utilul lor dosar electronic de sanatate, iar daca esti constient, mai repede afla de la tine decat accesand dosarul…
Dosarul electronic de sanatate din punctul meu de vedere e frectie la picior de lemn.

Mai zic ei ca datele sunt in siguranta. Desigur. Si serverele NASA si ale Pentagonului au fost in siguranta, cu atat mai mult ale amaratelor case de asigurari de sanatate ale caror sisteme se blocheaza cand ti-e lumea mai draga si e coada mai lunga - si se mai pierd si date (s-a mai intamplat, ziceau ei acum cativa ani). Plus ca au aparut deja portaluri care permit inscrierea pentru accesarea dosarului electronic de sanatate si in contractul pe care-l vei face cu respectivele cabinete sau ce-or fi le acorzi permisiunea de a-ti trimite pe mail fel de fel cu privire la serviciile lor medicale si altele de gen.

Un astfel de dosar electronic de sanatate poate fi accesat si de medicii de medicina muncii? Acestia lucrau in interesul angajatorilor ultima data cand am verificat.

Societatile de asigurari in mod cert nu vor avea cel putin un medic care sa le vorbeasca despre cei care vor sa incheie polite de asigurare. (!?!)

Mai zic cei care au dat niste bani (nerambursabili pentru implementarea sistemului) ca vor fi diminuate fraudele cu retete, in special. Haida-de! Escrocii se vor impiedica in dosarul lor electronic de sanatate cand sunt doar 4 - 4,5 % dintre cetateni care au acces la Internet… sau stiu sa utilizeze un computer (si acesta e cel mai banal exemplu).

Alta vrajeala: prin implementarea acestui dosar electronic creste calitatea actului medical; tare-s curioasa cum…! Nu mai platesc pansamentele? Nu mai ia medicul spaga? Nu se mai dau concedii medicale pe “ochi frumosi”? A! Acestea nu se trec in dosar?!
Si foarte important: cica poti verifica daca se elibereaza retete in numele tau pentru afectiuni pe care nu le-ai avut niciodata… Dar dosarele care au fost modificate (conform scandalurilor televizate) au fost puse la punct sau au ramas acei oameni cu boli pe care nu le au si care vor ramane inregistrate in dosarul electornic de sanatate?

Ce fac, pe cine trag de urechi in justitie daca datele mele privind starea de sanatate ajung la stiinta cui nu vreau? Si la ce-mi mai foloseste dupa ce s-a aflat totul?

Multi vor striga: “N-am nimic de ascuns!” Dar nu despre “ascuns” e vorba, ci despre principii. Ma cam plictiseste sa tot aud pe unii si pe altii plangandu-se de te miri ce dar lasandu-i pe politicieni (si nu numai) sa faca ce vor cu ei si cu datele lor personale.

Practic, n-ar trebui sa ma intereseze ce vor face ceilalti - pentru ca stiu ce fac eu si altii care stiu ce vor - dar chiar e jenant sa vedem mase de oameni care merg ca mieii la taiere, dandu-si CNP oriunde, pe sistemul “n-are ce sa faca cineva cu el” - iete ca are, asa pare, mai ales acum. Sunt cativa care din cauza de CNP furat au avut parte de cosmarul vietii lor: arestati si dusi in strainatate pentru a fi judecati de o infractiune pe care n-au comis-o, pe teritoriul unui stat unde n-au pus vreodata piciorul.

Vezi si:

6 comentarii:

  1. Escrocii veritabili, nu gainarii, se descurca in orice situatie. Industria producerii de medicamente este profitabila, iar medicii de familie prescriu retete in functie de medicamentele noi care apar. Stiu ei de ce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceasta e convingerea tuturor celor care gandesc, as zice... dar sunt si unii care chiar cred ca fraudele vor fi stopate (diminuate!) cu acest dosar...

      E de notorietate, deja, ca multi medici obtin procente pentru medicamentele / tratamentele prescrise si nou aparute pe piata. Nimic gresit in a castiga bani in plus astfel dar unele sunt interzise - sau insuficient testate - pe alte piete si sunt permise in RO - dar daca un stat le interzice ma gandesc ca acele medicamente / tratamente n-or fi tocmai in regula...

      Aici, cand vor sa experimenteze ceva nou isi informeaza pacientul la modul: "Vreti sa incercam ceva nou, precum...?" Pacientul fireste ca vrea - pentru ca spera sa se insanatoseasca - si semneaza. Dar nu i se spune ca, de fapt, tratamentul / medicamentul este in stadiul experimental - poate ca n-ar accepta sa fie cobai daca ar sti exact ce i se spune - si nici nu se gandeste sa puna intrebari suplimentare, bazandu-se pe buna-credinta a medicului... :(

      Ștergere
  2. Astazi am fost la farmacie si pe masa din sala de asteptare erau niste fluturasi cu ce crezi? Exact, dosarul medical electronic. Am vrut sa le fac o fotografie, dar nu aveam telefonul la mine si mai era si inconvenientul ca erau scrise in olandeza, dar oricum, traduc aici:
    "Daca doriti sa va dati acordul si dosarul dvs medical sa fie pus on line va rugam mai intai sa completati formularul... bla-bla-bla"
    Data vii toare poate ca tot le fac o poza.... :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oameni cu bun simt! Intreaba intai despre acord, nu cum e aici... vrei nu vrei te expui! :)

      Multumesc, Minnie! Daca ai timp si faci poza si sa traduci - pe scurt - ce scrie acolo te rog sa-mi permiti sa plasez si eu foto aici, pe blog... Poate-poate vor intelege mai multi ca nu sunt obligati sa aiba online acest dosar...

      Incerc sa ofer informatia, dar fiecare e liber sa faca asa cum vrea mai apoi... Totusi, sunt convinsa ca cei mai multi romani vor accepta, de teama ca... vai!... vor suferi consecinte: ori se supara medicul (pentru ca n-o sa dea el bine la minister sau cine stie pe unde), ba ca nu-stiu-ce...
      Cei mai multi cedeaza foarte usor la fel si fel de vrajeli... Nu spun ca nu sunt posibile (si probabile) unele consecinte, dar totusi! nu trebuie sa cedam in... orice hal... :)
      Zile fericite sa ai! Pupici!

      Ștergere
  3. wow, habar nu aveam ca se urmareste trecerea la asa ceva, sunt total deconectata de ultimele stiri in domeniul medical.
    Pai nici eu nu sunt de acord sa mi se faca un dosar medical electronic, ca doar n-au cum sa garanteze protejarea datelor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deconectata am fost si eu; cand am aflat - cautand cu totul altceva - m-am "inflamat". Mi se intampla de cate ori ceva imi suna a ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale - o fi "de vina" epoca odioasa de care multi isi amintesc... cu drag si pe care unii dintre cei care n-au cunoscut-o o lauda...
      Sunt convinsa ca datele nu vor putea fi protejate, dar am si banuiala ca tare des vor fi consultate pentru... statistici... si cine mai stie pentru ce... :(

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.