2015-07-02

Altruismul ar trebui invatat la scoala (II)

Altruismul este o trasatura morala a persoanei care actioneaza dezinteresat in favoarea altora, pentru binele altora. Unii o numesc virtute. Altruismul e diferit de datorie si de loialitate. Altruismul e opusul egoismului.

*

Dovada ca cineva a invatat bine la scoala nu o reprezinta numai notele maxime, calificativele “exceptional”, diversele diplome si alte distinctii obtinute…

*

Ce nu invata la scoala:

Cum sa le pese de ceilalti

Sunt foarte-foarte multi oameni carora le pasa de ceilalti, sufera pentru necazul altuia, ar vrea sa ajute dar n-o fac. Psihologii numesc aceasta ca fiind diferenta dintre empatie si actiune.

Atunci cand un accident are loc unii oameni alearga intr-acolo si alti oameni alearga sa fie cat mai departe – poate ca acestia din urma nu au fost invatati sa ajute.

La scoala ar trebui copiii invatati cand sa sune la numarul de urgenta si ce sa spuna pentru a fi usor reperati si ajutati, ei sau cei care sunt in nevoie.

Se spune despre copii ca sunt rautaciosi. Atunci cand râd de un om schiop, de exemplu, ei nu sunt rautaciosi, ci pur si simplu vad ceva hazliu in felul in care merge un om schiop. Copilul va fi educat sa nu mai râda – dar daca nu mai râde nu inseamna ca ii pasa de acel om sau ca ar face ceva sa-l ajute in caz de nevoie.

Un videoclip facut in cadrul unui “joc educational” ne arata diferentele prin ochi de copil.
The eyes of a child // Noémi Association

Sunt cercetatori care afirma ca si bebelusii au instinctul de a-i ajuta pe altii – deci ar trebui doar cultivat acest instinct si atunci nu s-ar mai ajunge la situatii in care un purtator de cuvant al politiei sa fie suspendat un timp pentru ca a facut o gluma proasta legata de un viol si nici la situatii in care politaii veniti la faţa locului discuta râzand despre violul asupra unei batrane si nici alti idioti care sa râda cand aud despre un viol, comentand ca… “i-a facut un bine”, pentru ca nu e ceva ce ar dori mamei lor.

Copiii trebuie invatati si sa se distanteze de cei care se comporta in mod reprobabil, daca au facut tot ce au stiut ei mai bine in incercarea de a indrepta un comportament nepotrivit.

Atunci cand doi copii, de exemplu, se cearta la scoala sau in parc unii parinti / profesori intervin brutal, altii isi lasa copilul sa se descurce pe cont propriu, dar putini sunt parintii / profesorii care le explica celor mici ce si cum trebuie sa faca pentru a rezolva o situatie conflictuala sau pentru a o evita.

Ce face un copil cand il vede pe altul plangand? Uneori râde, alteori il face sa planga si mai rau si cel mai adesea doar priveste sau pleaca… Atunci cand intrebi un copil ce ar trebui sa faca in aceasta situatie el are cateva raspunsuri, la care le putem adauga pe ale noastre si, cand va fi cazul, copilul isi va aminti discutia…

Atunci cand ne pasa de altii nu mai vedem rasa, nu ne intereseaza nationalitatea, religia, conditia sociala.

Pe scurt: Copiii trebuie invatati sa vada omul.

Cum sa-si arate dragostea pentru animale

Animalele nu sunt jucarii si nu sunt mofturi.

Pentru ca cineva sa iubeasca animalele mai intai trebuie sa le cunoasca. Unii copii sunt tinuti departe de caini si pisici pe motiv ca aceste animale au purici, sunt purtatoare de boli etc. Atunci cand un parinte urla isteric la copilul sau mic care se apropie de un caine e clar ca e un parinte care creste un copil fricos, un copil pe care il invata frica lui.

Pentru a iubi animalele trebuie sa inveti despre ele; trebuie sa inveti inclusiv ce nu e bine sa faci cand esti in preajma animalelor si ce trebuie sa faci cand ai animale.

Pentru a invata sa iubeasca animalele copiii ar trebui incurajati sa viziteze gradina zoologica, daca au posibilitatea. Trebuie incurajati sa citeasca unele carti cu si despre animale, sa urmareasca filme documentare. Trebuie invatati ca exista animale pe cale de disparitie si exemplarele ramase pot fi salvate – se pot face mici donatii pentru sustinerea organizatiilor care se ocupa cu salvarea acestora. Inclusiv cainii pot fi sponsorizati, prin donatii periodice pentru intretinerea, in adapost, a unui caine anume. In timpul liber pot fi voluntari in adaposturile de caini, pisici sau alte animale aflate in adaposturi sau rezervatii. Trebuie invatati sa nu incurajeze chinuirea animalelor.

Pot fi invatati sa organizeze la scoala un club, o organizatie de profil si obisnuiti sa-si petreaca ceva timp in mijlocul naturii observand speciile de plante, de pasari etc. Isi pot arata dragostea pentru animale organizand anumite petreceri costumati in diverse animale.

Trebuie invatati ca abuzul de orice fel asupra animalelor este infractiune. Si trebuie invatati ca a avea un animal de companie este o mare responsabilitate si cei care le au trebuie sa primeasca de la parinti anumite sarcini care privesc animalul.

Nu in ultimul rand, pot invata din exemplul celor din apropiere cum sa iubeasca animalele.

Desigur, exemplul este cea mai buna educatie, dar pentru ca nu toti parintii sunt adulti carora le pasa de semeni si care iubesc animalele copiii ar trebui invatati la scoala despre cum sa fie de ajutor, despre toleranta, despre ce inseamna dragostea pentru semeni, despre ce inseamna dragostea pentru animale, despre diferente si intelegerea acestora.


Altele:
https://diana-kundalini.blogspot.com/2015/06/ce-nu-se-invata-la-scoala-i.html

https://diana-kundalini.blogspot.com/2015/07/ecranul-verde-pune-totul-sub-semnul.html

https://diana-kundalini.blogspot.com/2015/07/discriminarea-se-invata-in-copilarie.html

6 comentarii:

  1. articolul tau e ca un strigat de ajutor...tare as vrea sa poata fi auzit...
    educatia...aceasta piatra de temelie care lipseste la atat de multi oameni...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii ca ai dreptate? :) Poate fi un strigat de ajutor si, poate, cineva aude. :)
      Uneori am senzatia ca prea multi inteleg prin educatie ca nu trebuie sa scuipe pe strada... :)

      Ștergere
  2. eu sunt de parere ca familia este cea care trebuie sa aiba în primul rând grija de sufletul si caracterul unui copil. Daca stau sa ma gândesc, generatia mea de clasa întâi a fost enorma! am fost clase de câte 40 copii de la litera A la F! La absolvirea liceului am fost tot câte 40 în clasa dar au existat "doar" 4, deci aproximativ 160 absolveni! Un profesor care preda o anumita materie la "x" clase, poate cu greu sa urmareasca profilul psihic si emotional al unui elev. Pentru învatatorul de la clasele 1-4 poate ca este un pic mai usor sa se implice, însa daca parintii nu au interesul sa-si educe copilul... atunci actiunea moare din start! Parerea mea.
    Am vazut de curând un film - Carnage (2011) neaparat sa îl vezi. Sunt doar 4 actori (Jodie Foster, Kate Winsle, Christoph Waltz si John C. Reilly) în rolul a doua perechi de parinti. Tema este aplanarea unui conflic dintre cei doi baieti ai celor doua familii... Dialogul celor 4 este crunt, absurd, dar foarte realistic... Este de râs si de plâns în acelasi timp!
    Te pup draga mea samarineană ♥
    un weekend minunat sa aveti! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu cred asa, doar ca foarte multi parinti sunt copiii deveniti adulti si care nu au avut parte de o indrumare reala pe drumul lor cu sens unic. :)
      Si noi am fost multi in clasa. :) Invatatoarea era dintre cele care dadea note mari celor ai caror parinti veneau cu sacosele pline. Apoi, cand am trecut in clasa a V-a am avut cativa profi care discutau cu noi desre toate cele, nu se rezumau la a dicta si noi sa scriem dupa dictare. Si la liceu am avut cativa profesorii care chiar iubeau ceea ce fac si incercau sa ne "destupe" mintea. :)
      Scriind randurile din postare m-am gandit la toti acei oameni pe care i-am intalnit candva si care nu aveau acces la informatii si isi cresteau copiii (multi la numar, in cele mai multe cazuri) trimitandu-i la camp (pe la altii) imediat ce ajungeau acasa de la scoala... Acesti copiii au nevoie de indrumare reala, nu doar de informatii. Macar la ora de "dirigentie" sa se discute cu ei. Si la ora de religie s-ar putea discuta, dar altruismul pe care il invata la aceasta ora e cu precadere spre cei de aceeasi religie, invatatndu-i, de fapt (de la o varsta frageda) ca cine nu e ca ei nu merita cunoscut...
      Unii parinti nu stiu, efectiv, sa-si indrume copiii, sa-i educe, pentru ca sunt dintre cei care nu au avut pe cineva care sa ii indrume... :(
      Pupici cu drag si imbratisari! <3
      Sa ai o minunata zi! Ganduri de bine catre voi!
      P.S. Caut filmul, neaparat. Multumesc de recomandare.

      Ștergere
  3. Multa dreptate, ai Diana. Un week-end frumos iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ella!
      Sa ai o zi minunata! Spor in tot ce intreprinzi!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.