2015-11-14

Clubul cinefililor: The Legend of Omar Khayyam

Intalnirea saptamanala la Clubul cinefililor gazduit de Carmen, unde vin cu un film recomandat de karmapolice aici: http://cybershamans.blogspot.ro/2015/10/filmul-de-weekend-legend-of-omar-khayyam.html
Am intarziat sa il vad pentru ca aveam nevoie de o seara linistita, in care sa-l savurez, pentru ca Omar Khayyam e numai unul; dupa ce l-am vazut nu am stiut sa il cuprind in cuvintele pe care le am in vocabular… :)
sursa 
The Keeper. The Legend of Omar Khayyam (2005), in regia lui Kayvan Mashayekh, ilustreaza o particica din viata aventuroasa a astronomului, matematicianului, filosofului si poetului persan Omar Khayyam. E o legenda in care sunt impletite fapte istorice - cat e legenda si cat e istorie nu sunt in masura sa afirm pentru ca izvoarele cu privire la viata poetului se contrazic (nici chiar anul nasterii nu e cert, ci stabilit cu aproximatie).

Povestitorul ii informeaza pe spectatori ca in fiecare familie musulmana este desemnat un reprezentant care sa invete si sa transmita urmasilor traditia, pentru a nu se pierde, oriunde membrii familiei ar ajunge sa traiasca.

Un puşti in varsta de 12 ani, Kamran (interpretat de Adam Echahly) afla ca unul dintre stramosii sai a fost Omar Khayyam (interpretat in film de Bruno Lastra) si vrea sa afle povestea, sa o poata transmite mai departe. Dorinta de a afla sfarsitul povestii il impinge sa utilizeze un pasaport care nu e al lui, sa falsifice semnatura mamei pe acordul de a face singur calatoria din America spre Marea Britanie pentru a citi o carte cu poeziile lui Khayyam pe care o aristocrata (interpretata de Vanessa Redgrave) o avea in familie din mosi stramosi. Apoi calatoreste in Iran, sa afle sfarsitul povestii de la bunicul sau foarte batran si bolnav.

Povestea se desfasoara pe doua planuri: in mileniul nostru si in mileniul 11, cand a trait Omar Khayyam (18.05.1048, Nishapur, Persia - 04.12.1131). Tanarul Omar ramane orfan de tata cand avea 12 ani - doar mama si micuta sclava Darya mai sunt pentru a-l consola. Mama lui il roaga pe un invatat sa il ia pe langa el si sa-l educe. Invatatul, incantat - si mirat - de cunostintele avansate ale unui copil, accepta, ba ii spune mamei ca il va si plati pentru a-l ajuta la una alta.
Trei lucruri trebuie sa invete un baiat pentru a fi barbat - ii spune inteleptul lui Omar: fii cinstit, calareste bine, nu spune minciuni. Daca tainele invataturii le poate impartasi micului curios, tainele calariei si ale luptei ii vor fi dezvaluite de tatal lui Hassan bin Sabbah (interpretat de Christopher Simpson), viitorul intemeietor al sectei asasinilor. Cei doi tineri devin prieteni foarte buni. Darya crestea alaturi de ei, antrenandu-se cu ei, plimbandu-se cu ei, iubita de amandoi, dar iubindu-l numai pe Omar. Cand cei doi se bat in targ cu niste straini, pentru Darya (Marie Espinosa), pe care un targovet s-a oferit sa o cumpere, tatal lui Hassan o vinde pe fata. Omar e deznadajduit, si tot ce poate face este sa isi rosteasca durerea in versuri.

Malik (Moritz Bleibtreu) este un prieten al celor doi, care ajunge sultan. Omar ramane langa acesta, ca sfatuitor in ale stiintei, dar Hassan, nemultumit de islamul lui Malik, se retrage in castelul Alalamut (Aluh Amut), care va deveni o cetate greu de cucerit, si intemeiaza Secta Asasinilor, ucigasii tacuti care au terorizat aproape intreg Orientul Mijlociu timp de aproape doua secole - cetatea a distrus-o piatra cu piatra, in 1256, Ulugu-Han, un nepot al lui Genghis-Han, transformand - la propriu - Ghilda Asasinilor in praf si pulbere (evenimentul nu apare in film, perioada fiind cu totul alta).

Pentru ca Omar, in slujba lui Malik, schimba - intre altele - calendarul islamic, lunar, cu unul laic, isi castiga multi dusmani mai ales intre sunniti. Hassan ii salveaza viata la un moment dat si il gazuieste in castelul sau, facandu-i o propunere pe care el o crede de nerefuzat.

Ma asteptam la altceva de la acest film - poate aventura in “toata legea” unui film de gen, dar m-a incantat ideea de a “vedea” cum, probabil, aratau locurile pe unde a pasit Omar Khayyam, ce fel de oameni au fost cei pe care i-a intalnit. Desi imi place mult acest poet prea multe despre viata lui nu stiam si la prietenia cu Hassan bin Sabbah (numit si “Vechiul Om al Muntilor” sau “Batranul din Munti”) nu m-as fi gandit nici intr-o mie de ani. Acest amanunt m-a determinat sa vad filmul si nu mi-a parut rau pentru ca impletita in firul vietii lui Omar Khayyam e atinsa si tema primei cruciade, nu doar inceputul erei sectei asasinilor despre care se spune ca exista si azi, secreta, invaluita in mister.

Am venit, de unde? Unde duce drumul? / Care-i rostul vieţii ? Tainele sugrumu-l. / Câte inimi pure - Roata de Azur / Arde-n scrum şi pulberi! Spuneţi, unde-i fumul? (de Omar Khayyam, in traducerea lui Otto Starck).

Nu poezia l-a facut pe Omar celebru, ci “poezia vietii lui”.
Intr-o zi, viata ti se va sfarsi. Si tot ce va ramane sunt momentele pe care le-ai trait la intensitate maxima. Si daca esti norocos, aceste momente traiesc in vietile celor pe care "i-ai atins".

4 comentarii:

  1. foarte frumoasa si completa descriere, ma bucur ca l-ai savurat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreicere si pentru recomandare.
      Chiar l-am savurat! :)

      Ștergere
  2. ieri seara - pe când Helmut viziona transmisiunea in direct a meciului de fotbal Franta-Germania, eu am ales sa vad filmul, dorind sa inteleg ceea ce ai scris aici, si... ce macabra coincidenta, sa aflu în film despre întemeierea sectei asasinilor - extremistii islamici, exact atunci când extremistii isamici contemporani au declansat atacurile teroriste asupra Parisul!.. înfioratoare scene! Bineînteles ca filmul nu are nimic comun cu dramele desfasurate pe strazile pariziene însa nu-mi iese din cap ideea de lupta pentru propagarea religiei! Este înfiorator... in film, campul acoperit de trupurile moarte ale armatei sultanului, astazi în Paris, spitalele pline cu raniti si cele 120 trupuri fara viata! Oare se va sfârsi vreodata ura aceasta a credintelor islamice?! ... Dupa cum vezi, sunt mult prea tulburata de proaspetele evenimente ca sa pot sa ma refer la marele Omar Khayyam si "poezia vietii lui"... Asta vara am fost în parcul Kiseleff (Bucuresti) la bustul lui Omar Khayyam:
    Fii vesel azi, curand te-i plictisi
    Si-n veci la fel - acelasi cer va fi,
    Te-or face caramizi, ca sa cladeasca
    Palate-n care altii vor trai.

    Ca apa raului, ca vantul mut,
    Din viata inc-o zi s-a petrecut,
    Nicicand nu mi-a pasat de doua zile:
    Cea nesosita, cea care-a trecut.

    Un veac sau doua de traiesti in el,
    Lasa harul lumii, sfant esti ori misel.
    Monarh puternic ori un biet calic,
    Suspinul de pe urma ti-e la fel.

    Trimit gânduri bune si îmbratisari spre voi în Brasov <3 Dumnezeu sa va aiba în paza! pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filosofia vietii si a mortii e cuprinsa in versurile lui Omar Khayyam...
      Am vazut bustul din Bucuresti numai in fotografii... Pana de curand nici nu stiam ca exista.
      *
      Postasem de nici o ora (cred) cand pe TV5 France (unde era setat televizorul) apare "breaking news"... Am ramas cu gura cascata, la propriu, dar nu chiar asa ca in 11 septembrie 2001 cand, brusc, au aparut pe ecran Turnurile invaluite in fum si flacari, cand am crezut ca e o reclama la vreun film si mi-am zis: "cat de nebuni pot fi sa faca un astfel de film?" Si nu era film... Greu mi-a trecut atunci şocul si acum retraiesc acele momente de... intunecare a mintii! Efectiv, nu reusesc sa accept ca se intampla in realitate! Si m-am gandit exact la acest film (desi actiunea e centrata pe altceva), la nebunia habotnicilor... si mi-e greu sa cred ca cineva - chiar fundamentalist sa fie - poate numi astfel de tragedii "miracole", ca si cum nu s-ar fi asteptat la un astfel de rezultat daca au pus la cale atrocitatea... Si in minte mi-au venit acele vremuri intunecate in care oamenii au ucis milioane de oameni in numele religiei... Oare se repeta istoria?! :(
      Multumim, Carmen draga!
      Imbratisari si pupici cu drag si de la noi pentru voi! <3 Fie ca Dumnezeu sa aiba grija de voi!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.