2016-05-30

Frica de numere sau aritmofobia

Sunt multe fobii in lumea asta, si despre unele am aflat doar când am citit „lista fobiilor”. 
Frica de numere nu este intre cele mai ciudate si e destul de cunoscuta, in special legat de cifrele 13 (triskaidekafobia) si 666 (hexakosioihexekontahexaphobia), ca fiind numărul numelui fiarei amintite in Apocalipsa. Numarul este 666 in majoritatea manuscriselor si a traducerilor, desi în unele editii, cum ar fi textul grecesc Novum Testamentum Graece,numarul este 616.

De teama de cifra 616 abia am aflat, si se numeste (hexakosioidekahexaphobia) – hexakosi... pongobingobongo sunt cuvinte pe care abia le pot pronunta citindu-le! M-ar putea conduce la frica de cuvinte lungi, adica... hipopotomonsosescuipedaliofobia (sau sescuipedalofobia)?! Nu m-as mira sa fie scris gresit!

Unele numere au cinstea ca o fobie sa fie numita dupa ele: tetrafobia (teama de cifra 4), octofobia (teama de cifra 8), 13, 666, 616 (v.mai sus), blestemul lui 39 (superstitie din Afganistan).

Aceste cifre „de groaza” sunt asociate, de regula, cu ghinionul, spiritele rele etc.

Cifra 4 e considerata de rau augur in special in Asia, in unele zone din state precum China (inclusiv Hong Kong), Japonia, Coreea, Vietnam, Singapore, Taiwan... La fel si in cazul oricarui numar care cuprinde cifra 4.
La inceputul anilor 2000, Alfa Romeo a trebuit sa schimbe numele noului model „144” pentru ca oamenii din Singapore se temeau sa cumpere autoturismul. Din motive similare Nokia nu are modele de telefoane care incep cu cifra 4.
In Japonia, 49 e considerat un numar deosebit de nenorocos deoarece suna ca si cum zici „durere până la moarte”.
Ziua de 4 aprilie in aceste zone este considerata deosebit de nenorocoasa, cam ca vineri 13 in alte zone.
In multe complexe rezidentiale si nu numai nu exista numerele 4, 14, 24, 42, 43, 45, 49 si sunt omise la numaratoare si etajele cu acest numar – ultimele trei mai ales in Japonia, din cauza ca pronuntate suna ca si cum s-ar pronunta „dubla moarte" si alte talmaciri cuprinzand cuvantul „moarte’.
Unele firme (Samsung, Nokia, Canon, Sony) evita sa utilizeze cifra 4 sau o adauga litere. De exemplu, Sony nu utilizeaza „Z4”, ci „Z3+”, iar telefoanele Samsung au denumiri precum „SGH-A400, C140” etc.
Versiunea cea mai populara conform careia numarul patru e considerat de rau agur este faptul ca s-ar pronunta ca si cuvantul „moarte”.

Cifra 8. O persoana octofoba asociaza teama cu o amenintare ascunsa sau o situatie inevitabila. Unii simt un pericol real la vederea unei figuri care doar seamana cu cifra 8, altii o vad ca pe o spirala curba care se invarsteste tot mai repede si le provoaca ameteala. Isi poate avea originea intr-un eveniment traumatizant din trecut, petrecut undeva unde exista o cifra 8 ca numar de casa, de exemplu, sau un ghinion trait de subiect (sau de alta persoana) intr-o zi de 8 s.a.m.d.

Cifra 13 e sperietoare in special in statele iudeo-crestine si adesea e asociata cu frica de vineri 13. Originea superstitiei ar putea fi gasita in Tarot, in Arcana 13, care simbolizeaza „Moartea”.

Cifra 17 era considerata fatidica in unele zone din Italia, deoarece atunci cand se scrie in caractere romane (XVII) cifrele pot fi rearanjate si ar rezulta „VIXI”, care in latina ar fi un eufemism pentru „sunt mort”.

Cifra 23. ”Enigmaticul 23” (sau "enigma lui 23") se refera la credinta ca cele mai multe accidente si evenimente sunt legate de cifra 23.
In textul Principia Discordia se sustine ca „toate lucrurile se intampla in cinciari, sunt divizibile cu sau sunt multipli de cinci sau sunt, intr-un fel, direct sau indirect, apropiate de 5”. [Malaclypse cel Tanar (21.05.1941 – 20.07.2000)]. Aceasta teorie va fi numita Legea lui Cinci. Douazeci si trei va fi privit ca un corolar al Legii lui Cinci deoarece 2+3=5. Principia Discordia e un text religios discordian; discordianismul e o religie bazata pe venerarea zeitei Eris a.k.a. Discordia, zeita haosului.
In functie de texte (si conceptiile autorilor), cifra 23 va fi considerata benefica, malefica, sinistra, ciudata; sacra pentru zeita Eris, zeita haosului la greci, cea care i-a dat lui Paris marul de aur si i-a cerut sa-l ofere celei mai frumoase zeite (dintre Atena, Hera si Afrodita), iar asta a dus mai apoi la razboiul Troian, s.a.

Cifra 39. In unele zone din Afganistan o persoana nu ar spune „am 39 de ani”, ci ar spune „am un an mai putin decat 40” sau "voi implini 40" etc..
Nu se stie exact care e motivul pentru care cifra 39 e considerata de rău augur. Unele istorisiri spun ca a fost asociat unui proxenet care ar fi locuit in orasul Herat si care a fost poreclit “39” dupa numarul de inamtriculare al masinii sale luxoase si a numarului apartamentului la fel de luxos in care locuia si in unul din dialecte suna ca si cum ar zice “vaca moarta”, termen de argou pentru proxenet (se stie ca prostitutia nu e deloc bine vazuta in zona musulmana, fiind considerata o ocupatie rusinoasa).
Oficialii au acuzat dealerii auto si pe cei corupti ca au lansat acest zvon pentru a-si cumpara ieftin masini cu numarul 39 pe placutele de inamtriculare pe care cei care aveau acest ghinion le vindeau la preturi mici, iar apoi speculantii le inregistrau, se schimba numarul si le vindeau apoi la preturi mari.
Cei mai multi cetateni care au parte de numere de inamtriculare care cuprind cifra 39 ori acopera numarul, ori il modifica, pentru a “indeparta” rusinea de a fi asociat unui proxenet.
0***0
***
Frica este o imagine mentala pe care omul si-o formeaza despre un eveniment posibil a surveni in viitor, o imagine formata plecand de la ideea ca in momentul in care acel eveniment se va intampla persoana nu-i va putea face faţă. Practic, frica nu exista „in sine" ci numai in legatura cu o anumita situatie – poate de aceea se si spune ca “frica se invata”. Frica nu se raporteaza la momentul prezent ci numai la viitor (peste 5 minutte sau peste 15 ani) – daca evenimentul se va produce frica va disparea, persoana confruntandu-se cu problema aparuta (de care se temuse – eventual, iau nastere alte temeri, in legatura cu problema prezenta)

Fobia reprezinta o frica intensa, irationala, persistenta in faţa unor anumite situatii, obiecte, activitati sau persoane. Simptomul principal al acestei dereglari este dorinta excesiva, irationala, inexplicabila de a evita subiectul care o provoaca.

Aritmofobia isi are originea, cel mai adesea, in superstitii, sunt de parere unii specialisti. Frica de numere poate fi generalizata, adica persoana se teme de toate numerele, sau poate fi una specifica, privind un singur numar.

Numerele sunt doar numere, nu fac bine si nu fac rău, nu aduc ghinion si nu aduc noroc. Acelasi numar, intr-o cultura e de bun augur si in alta de rău augur... Ar putea fi altfel in cazul... oamenilor numere.

Surse:
https://www.tofugu.com/japan/number-four-superstition/
http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/01/why-the-number-four-is-considered-unlucky-in-some-east-asian-cultures/
https://en.wikipedia.org/wiki/Oxyrhynchus_Papyri

8 comentarii:

  1. Nu cred ca oamenii isi dau seama ca tinand cont de aceste idei intra intr-un cerc vicios de care nu mai pot scapa. Cu cat ti-e frica de ceva, cu atat il atragi si apoi esti "victorios" ca ai gasit dovada ca ai avut dreptate.
    Sub impresia unei carti, am scris ceva aici:
    http://suzanamiu.blogspot.ro/2014/08/cuvinte-inflorite-frica.html
    si incerc sa nu ma gandesc la superstitii si frici, desi acestea sunt adanc sapate in mentalul colectiv si ne impresoara de peste tot.
    O zi linistita si interesanta de luni. draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod sigur nu-si dau seama cat dauneaza superstitiile si cu atat mai putin isi dau seama ca pot ajunge sa sufere de fobii diverse. Superstitiile nu doar ca se invata, dar, parca... se iau! :) Cei mai slabi de inger, tot auzindu-le, si le insusesc... :(

      Am citit, multumesc. Vazut, placut, calatorit un pas mai departe, spre "dulce casa", si revenit la un mozaic. :)
      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc, la randul meu, o minunata zi de luni!

      Ștergere
  2. Ma bucur tare mult sa te revad, Luiza! :)

    Eu am avut nr 13 la catalog din clasa intaia pana in a XII-a - si nu ma pot plange de "ghinion"! :)) Stiu o fata care pateste cate ceva in fiecare zi cu data de 5, 14 (mai ales) si 23. Cred ca din cauza ideii ca in 5 ii merge rau e neatenta si ba pierde ceva, ba cade, ba una-alta... :)
    Nu stiam asta cu varsta coreenilor. Interesant si... complicat: e tot un raspuns prea lung la intrebarea "cati ani ai?" :)
    Teama de cifra 39 e dovada ca superstitiile apar in orice epoca pe care ar parcurge-o omul - e o superstitie de data recenta.
    Multumesc, Luiza. Iti doresc sa ai o saptamana minunata! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc de toata informatia pe care ne-o dai! Mi-a placut sa citesc despre aceste superstitii, multe nu le stiam. De fapt am citit si postarea Vineri 13, stiam eu ceva dar uitasem.
    Nu cred in numere norocoase sau nenorocoase, deseori uit in ce zi sunt :)) Dar daca ar fi ceva, trebuie sa recunosc ca numarul meu "norocos" (mai bine zis, preferat) este numarul 13. Am cateva amintiri bune legate de aceasta data, plus ca am primit cand eram mica de la mama un lantisor de aur foarte foarte finut cu un medalion rotund in care se afla un 13. E atat de finut incat mi s-a rupt de doua ori, dar l-am reparat. E lantisorul meu preferat, multa lume se mira cand il vad la gatul meu :))
    Eu cand vad numere vad culori, si asta ma distreaza, desi ma pricepeam mai bine cand eram mica. Nu cred in absolut nicio superstitie, dar imi place sa aflu despre ele :)
    O saptamana minunata iti doresc! Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu multa placere, Evelyn. Multumesc tare mult pentru apreciere.

    Nici eu nu cred in superstitii, dar imi place sa aflu despre ele - chiar si superstitiile ne spun ceva despre oameni :) Intr-o zi am spart o oglinda si, automat, mi-am zis: "o sa am 7 ani de ghinion!" si m-a pufnit rasul! N-am ani cate oglinzi am spart si numai de ghinion nu ma pot plange! :))
    Haha! Suntem cel putin doua care mai uitam in ce zi suntem! :) Si mie imi place cifra 13. :) De la mama, candva, am primit si eu un lantisor foarte fin (care se tot rupea, dar nu renuntam sa-l port si-l tot duceam la reparat), dar mi l-a furat cineva, din casa... :( Nu-mi permit sa banuiesc pe cineva... desi am o vaga banuiala. :) Sa-i fie de folos, daca chiar avea nevoie de el.
    Interesant sa vezi culori cand vezi numere, foarte interesant...
    Multumesc, Evelyn. Minunata sa fie si saptamana ta. Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Numarul 1 , e intotdeauna bine vazut , e poate al oamenilor puternici ? . Am citit intr-o carte , insa mi-e imi vin acum decat doua exemple , si acelea despre frumusetea cu care Dumnezeu a inzestrat femeia : Marilyn Monroe , care avea alt nume la nastere , 1 iunie, si Pamela Anderson 1 iulie . Tot despre numere se mai spune ca se pot aduna intre ele : deci 28 si 10 si 19 dau cifra 1 . Si sunt destule exemple de personalitati ( celebritati ) .
    Se mai spune ca unii au din nastere inclinatie ( fascinatie ) catre , coincidente , simetrie , repetare . Cei nascuti pe 11 . Si 22 se repeta si aceasta ar fi cifra ultimei carti din Tarot . ( am mai spus asta )
    13. inseamna transformare ( permanenta pe perioada vietii ) , sa tot inveti din evenimente .
    Ar fi frumoasa numerologia dupa parerea mea . Te poti delecta cu ea in unele momente . Insa nu cred ca as intalnii prea multe minti luminate care mi-ar spune ca se ocupa cu asa ceva . Dupa parerea mea cei care cred in asa ceva vorbesc despre un hazard si inevitabil in hora viata lor e pe potriva .
    Asa ca multa sanatate , dragoste si sinceritate sa aveti in viata , va doresc eu . Pup !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numerologia e diferita de frica de numere. :) Poate ca cei care au astfel de temeri ar trebui s-o "studieze".
      Multumesc.

      Ștergere
  6. Poate sa o amplifice ! Poate exista o frica in tot ce inseamna o concentrare si apoi de ce de numere ? E o impresie , nu ne dau numerele de ale gurii . E un fapt negraitor , este aceasta frica legata de ceea ce nu-ti place , ai ajuns la unele limite si atunci iti pui foarte multe intrebari la care nu le gasesti raspuns . Raspunsul nu trebuia sa fie un raspuns ci doar o intelegere sufleteasca . Fara liniste se gasesc contra vietii cei care pot spune ca au frica sa faca foia in 4 . :)
    Nu am auzit de aceasta boala pana acum , si nu cred sa existe ! Diana , ma cheama si pe mine ca pe tine si nu am frica de "tine" . :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.