2012-06-01

Orb prin Gaza, de Aldous Huxley

Aldous Leonard Huxley (26.07.1894, U.K. - 22.11.1963, Los Angeles, SUA) - scriitor, eseist, publicist, scenarist; face parte din acea familie Huxley care a dat multi oameni de stiinta cu minti stralucitoare; a fost nepotul lui Thomas Huxley, cel mai fervent aparator al lui Charles Darwin.
Cancerul laringian i-a pus capat vietii; pe patul de moarte si-a rugat sotia, in scris, sa ii faca o injectie intramusculara cu LSD; ea ar fi acceptat si a doua zi A. H. a murit linistit.

Actiunea romanului Orb prin Gaza se desfasoara intre anii 1902 -1935.
Anthony Beavis este personajul central - un intelectual din clasa de mijloc macinat de sentimentul inutilitatii, in jurul caruia se contureaza totul.
Romanul, scris in 1936, surprinde criza spirituala a societatii londoneze intre cele doua razboaie mon­diale.
*
Fericirea, fiind un bun specific unei naturi dotate cu inteligenta, trebuie sa lege natura dotata cu inteligenta de ceea ce ii este specific. Dar dorința nu e caracteristică unei naturi dotată cu inteligență, ea putând fi găsită în orice lucru, deși în diferite grade la diferite ființe. Deoarece voința face parte din categoria dorințelor nu e un atribut caracteristic naturii dotate cu inteligență, dar inteligența in sine e specifică naturii dotate cu inteligență. Iată de ce fericirea constă în mod esențial într-o acţiune ce depinde mai degrabă de intelect decât de voință… Chiar în cea mai adâncă tainiță a sufletului meu, nu am fost în stare să concep iubirea, decât ca o luptă, luptă ce începe prin ură și care se termină cu aservire morală...

Ultima infirmitate a unei minți de elită este în același timp și cauza primordială și, poate chiar, unica origine a păcatului.

Moartea. Este singurul lucru pe care n-am reusit sa-l vulgarizam in totalitate.
Aldous Huxley

Un roman sclipitor, cinic, dar si sentimental, despre cautarea identitatii intr-o lume rigida si plina de dogmatism (The New Statesman)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.