2013-09-03

Cum se numără câinii maidanezi

sau
De ce nu vreau eutanasierea tuturor câinilor maidanezi

Sunt oameni care și-au pierdut câinii… Ei și prietenii lor vor fi împotriva eutanasierii pentru că au speranța să mai găsească suflețelele rătăcite. E așa ușor să vedem totul numai din unghiul nostru de vedere! Haideți să ne mai gândim și la ce-i motivează pe ceilalți să ia anumite hotărâri.
Unii aleg să hrănească maidanezii pe unde îi văd în speranța că cineva, undeva, hrănește cățelul lor.

Câinii să fie ținuți în adăpost un timp și dacă nu sunt revendicați în X zile să fie eutanasiați. Bun. Mi-am pierdut câinele. Habar nu am în ce zonă - oraș - o fi ajuns și va fi eutanasiat. Poate nu l-am pierdut, ci a fost furat apoi lăsat liber pentru că nu a putut fi vândut; iar va fi eutanasiat dacă va fi prins…
Copii și adulți au mai fost răniți sau uciși de câini. S-a vociferat mult și… numărul căinilor a crescut! Câinii sunt la fel de mulți - sau așa se spune: că sunt cu zecile de mii, liberi pe străzi… I-a numărat cineva în care aveți încredere sau vă bazați pe numărătoarea celor care au centralizat (și) cifrele de la recensământul populației sau a celor care au cules datele din teritoriu?
Poate sunt aceiași, mutați cu dubele, din loc în loc, pentru ca nu știe brașoveanul - ca exemplu - că au fost luați căinii din cartierul lui și duși la cucuieții din vale, să crească numărul câinilor liberi în zona respectivă - nici nu-l interesează asta pe brașovean, e fericit că el a scăpat de câini (dar numai pentru un timp - își va da seama curând).

Orice primar - sau alt funcționar de stat cu atribuții în materie - poate afirma și întocmi rapoarte mai mult sau mai puțin exagerate pentru a obține mai mulți bani (diferența ghici unde ajunge?). Poate sunt 1000 de câini într-un oraș, dar se numără dublu; pentru corectitudinea de moment - de parcă i-ar arde cuiva să verifice! - se mai aduc de pe undeva. Apoi, o perioadă, câinii dispar, pentru a reapărea în altă zonă, unde sunt alte raportări.

S-a luat și hotărârea de a aduna câinii maidanezi pentru a fi sterilizați. Dar sunt? Banii se plătesc, dar cum verific că o femelă câine a fost sterilizată? La câinii masculi e mai ușor, da’ la femele ba.
Aici mă refer la cuvintele scrise de Vienela în comentarii la articolul Cât valorează viața unui copil? Ea scrie:
[…] vorbesc din ceea ce vad la mine in cartier. Au fost luate de pe strada niste catele acum cativa ani, au fost sterilizate, apoi aduse inapoi. Dupa o jumatate de an, toate asteptau iar pui. Cum naiba e posibil?
Mulți ne întrebăm același lucru: cum o fi posibil? Singurul răspuns logic: nu au fost sterilizate, ci s-au încasat doar banii. Pot dovedi că a fost sterilizată exact cățelușa X? Nu; și oricine - interesat - îmi va da replica: dovedește că pe ea am avut-o pe masa de operație și nu am sterilizat-o. Putem dovedi, oarecum, atunci când au marcajul pe ureche (sau tatuaj sau ce a fost ales ca semn). Dar nu le pun tuturor marcaje, tot pe motiv că nu sunt bani… Să zicem că reușesc să dovedesc! Mi se va spune: Scuze! A fost o scăpare! (sau o neglijență, dacă cel care dovedește e mai bazat). Vinovatul a primit avertisment verbal bla bla bla.

Altele:
Doua maini, doua picioare, fara pene; Doamne, ce e?! 
Exemple de degradare umana
Nu infometati cainii maidanezi!
Animale si animale 

3 comentarii:

  1. Asa este. Problema asta am discutat-o si eu cu mama azi. I-am zis cum ar fi daca noi am pierde cainele...si ne-am trezi ca aflam ca a fost luat de hingheri...
    Noroc ca nu iese pe strada dar...cine stie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte bine ca e invatat sa nu iasa din curte singur. Si nu vreau sa ma gandesc la pierderea lui! :) Fugi, gandule!
      Dar un catelus asa dragalas ar fi luat acasa de cineva care ii iubeste, pentru ca e mititel. Cainii de talie mare, cat de blanzi ar fi, par fiorosi celor care n-au habar de nimic in ceea ce priveste cainii.

      (am sters si am scris din nou! am scris gandu-le!!! cu "liniuta"! e clar ca zilele acestea am grave probleme de gramatica!) :((

      Ștergere
  2. Buna ziua,

    Daca pierdeti cainele, ca proprietar, sunteti inca responsabil, iar pentru a nu fi eutanasiat puteti cauta in adaposturi (telefon la ASPA) timp de 2 saptamani. Dar sunt doar cazuri izolate, 99% sunt caini abandonati/maidanezi pnascuti pe strada din alti maidanezi/reteritorializati de ONG-uri iresponsabile, etc. Si pentru a nu mai permite alte tragedii, trebuiesc solutii urgente si clare.

    Pentru a ajuta, a se citi si pentru a pune presiune pe autoritati, am creat, complet non-profit si non-comercial, siteul de monitorizare pe harta a agresiunilor cainilor maidanezi www.caini-maidanezi.info. Daca lumea ar raporta/sesiza fiecare agresiune a cainilor maidanezi, ca sa avem evidenta acestora, autoritatile ar fi nevoite sa ia masuri (sa stranga cainii) macar din zonele fierbinti de pe harta..

    Evident ca de dorit ar fi sa nu se ajunga la eutanasiere.. de aceea trebuie intarita si mai ales pusa in aplicare legislatia anti-abandon a animalelor (voi sustine puternic aceasta idee pe siteul meu).

    Daca puteti adauga un link sau scurt articol de sustinere/informare publica despre siteul caini-maidanezi.info, va multumesc pentru atitudinea civica. Va voi adauga si siteul dvs la siteurile sustinatoare.

    Toate cele bune
    RaduC

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.