2013-09-08

Oktoberfest Brașov

06 - 15 septembrie 2013
Oktoberfest de la poalele Tâmpei e la a cincea ediție - fratele mai mare, festivalul de la Munchen, ajunge în acest an la ediția 203.

Festivalul a debutat vineri, 06 septembrie, cu o paradă prin centrul orașului, pornind de la Prefectură până la Arena “Ion Țiriac” a Liceului Sportiv Brașov (Prefectură - Primarie - Str. Mureșenilor - Poarta Ecaterinei - Arenele “Ion Țiriac” și Fanfara Țara Bârsei). Ultima zi de festival va fi 15 septembrie.
Manifestarea este organizată dupa modelul Oktoberfest de la Munchen, de Clubul Economic German, al cărui președinte este dl. Werner Braun. Festivalul de la Brașov a devenit cunoscut în Germania dar și în alte state.
Practic, este un festival româno-bavarez, pe ritm de fanfară, bavarez şi cu invitaţi prestigioşi din Germania.
O tradiție germană adoptată după modelul bavarez: bere din belșug, muzică germanî, specialități culinare bavareze, fanfare, un cort imens, concursuri cu premii, deschiderea festivalului prin ”a da cep” butoiului cu bere de către autoritați române și germane.
Ziua de luni, 9 septembrie, va fi ziua multiculturalităţii, când vor fi prezentate tradiţiile maghiare, greceşti, săseşti, obiceiuri şi folclor din Ţara Bârsei. Pe lângă multitudinea de spectacole, vizitatorii vor putea savura specialităţi culinare germane şi vor putea asculta, printre altele şi muzică tradiţională bavareză.
De la an la an, participarea e din ce în ce mai mare, sosind turiști nu doar din țară dar și din străinătate.

Anul acesta e prezentă și trupa Aalbachtal Express, al cărei motto este “Să ne distrăm împreună cu voi!!!" Sunt 12  instrumentiști specializați în muzica nemțească de petrecere dar și în adaptarea pieselor unor formații precum Rolling Stones, AC/DC, Status Quo, etc. Cunoscuții participanți la Oktoberfestul original din Munchen, au contribuit la cultura muzicală locală încă din anul 1979 cănd a fost înființată trupa. Aalbachtal Express va urca pe scena festivalului din data de 11 pana in 15 septembrie.

Primul festival de bere din Brașov a fost organizat în anul 1993 de fabrica de bere “Aurora”. Având fabrica la o “aruncatură de băț” e clar că berea e proaspată și bună!
Christian Macedonschi, consilier local din partea Forumului German Braşov, a declarat: Până în prezent s-a lucrat cu o minuţiozitate perfectă, s-a apelat la cei mai buni gastronomi în produse cu specific bavarez, vom avea multă bere şi, ceea ce este foarte interesant şi greu de realizat, dar am reuşit, a fost ca un număr de 200 de persoane să fie implicate în realizarea unui lanţ viu pe traseul de la fabrica de bere până în cortul Oktoberfest, care vor da din mână în mână halbe de bere. Scopul realizării acestui lanţ uman a fost de a demonstra că berea este proaspătă şi ajunge la consumatori direct de la sursă, respectiv din fabrica de bere. Mulţumim pe această cale producătorului de bere Ciucaş, care a răspuns prompt acestei provocări. Ca o noutate, avem "robotul barman", un robot de la care consumatorii se pot aproviziona singuri cu bere, fără a fi nevoiţi să aştepte un ospătar ca să-i servească.

Au fost suplimentate mijloacele de transport în comun dar tot mare înghesuiala este. Pentru a ajunge la arena unde se desfășoară festivalul e de preferat să mergeți cu mijloacele de transport în comun și apoi, din stație, pe jos - altfel, până găsiți un loc de parcare se termină festivalul. În zona de la poalele Tâmpei nu sunt prea multe locuri de parcare și strâzile sunt destul de înguste și parcarea-i interzisă. Apoi, dacă mergi cu mașina nu poți să bei bere. A fost amenajat un loc pentru 100 de biciclete, pe strada George Coşbuc, dar nici cu bicicleta dacă ești nu e indicat să bei bere - doar că pe lângă bicicletă poți merge, mașina trebuie să o lași în parcare.

Înghesuială, mare înghesuială și am ales doar sa arunc o privire, în trecere, nu să mă și implic. Îmi place berea dar nu-mi place înghesuiala.
Vremea e frumoasă! E cald exact cât oamenii să se simtă confortabil. Seara e, însă, e rece.

7 comentarii:

  1. Petrecere placuta brasovenilor si turistilor!
    Sa faci cat mai multe fotografii si sa ne arati si noua cat mai multe din momentele imortalizate.
    Sunt tare curioasa. Astept urmatoarele reportaje ;)
    Pupici si ganduri bune din Bavaria.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Turistii se distreaza, cu siguranta. Si "autohtonii", dar mai putin eu... Pentru ca nu imi place inghesuiala, in primul rand - desi cortul e foarte mare dar si pentru ca la "ore decente" nu am cu cine merge - deh! oamenii lucreaza zi-lumina. :) Duminica am fost, am vazut, am plecat. Poate in alte zile o fi mai putin aglomerat dar nu cred ca mai ajung... In ultimele zile a si plouat... iar de fotografiat... cu telefonul mobil mare lucru nu reusesc...
      Pupici cu drag! Astept reportajul tau despre Oktoberfest! :)

      Ștergere
  2. Ah, daca stateam mai bine cu banii as fi dat si eu o fuga zilele astea prin Brasov, sa o vad pe Adriana si sa ma bucur de festival. Poate anul viitor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ajungi la Bucuresti - 'ca e posibil (asa se zice) sa se organizeze din 6 octombrie. Dar pe Adriana nu stiu daca o convingi sa mearga la Bucuresti :) Poate anul viitor, la BV! Mi-ar placea sa stiu cand vii! :) Ups! Sa stii ca nu e "un apropo"! E direct! ;)

      Ștergere
    2. Ma voi pregati pentru anul viitor si te voi anunta din timp, sa pui ibricul pe foc. :) Glumesc... Sa gasesti cel mai dragut bar, cu cea mai buna cafea... :)

      Ștergere
  3. Sa stii ca nu stiam ca avem Oktoberfest-ul romanesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem-avem! :) Cel din BV e cunoscut, deja, si in alte tari europene. In 6 octombrie - parca - va fi organizat si in Bucuresti; organizatori fiind cei care l-au organizat la BV (am citit pe undeva despre asta).

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.