2013-11-11

Soarele și Luna. Bună dimineața, Soare!


Aborigenii dintr-un trib din sudul Australiei își imaginau Soarele ca fiind o femeie care se trezește în fiecare dimineață în tabăra ei situată în Est, pregătindu-și torța cu lumină roșie pe care o va purta pe cer. Înainte de a pleca se decoreaza cu roșu-ocru, culoare pe care o pulverizează și astfel norii devin roșiatici. Înainte de a ajunge în Vest repetă operația, pulverizând roșu, și galben - când ajunge sus pe cer - apoi începe coborârea printr-un lung pasaj subteran înapoi spre tabăra din Est. În timpul acestei călătorii subterane făclia Soarelui încălzește plantele și le ajută să crească.
Aceiași aborigeni consideră Luna ca fiind de sex masculin și, datorită asocierii ciclului lunar cu cel feminin, astrul a simbolizat fertilitatea.
O eclipsă de Soare era interpretată ca fiind uniunea bărbatului-Lună cu femeia-Soare.
(Adaptare după o legendă din Australia de Sud. Original: Roslynn Haynes)

Buna dimineata, Soare! jocul initiat de Iulisa, unde gasiti tabelul pentru inscriere.

7 comentarii:

  1. Hmm... Ce imaginatie aveau :) Insa pe invers decat in cultura noastra :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) E prima data cand citesc despre Luna ca e (doar) de sex masculin... :)
      La azteci a fost o zeita a Soarelui si un zeu al Lunii... dar printr-o intamplare, sa zicem, nu ca o regula si nu in acelasi timp (cand Luna a fost zeu si Soarele a fost tot un zeu). :)

      Ștergere
  2. Pentru mine nu conteaza sexul lor.Imi plac la fel de mult, de la rasarit, la apus.O noapte cu luna plina ,n-am mai vazut de ceva timp.Nu prea sunt in tema cu fazele ei.Toate cele bune,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Nici pentru mine nu conteaza sexul astrilor, dar imi plac legendele. :)
      Am vazut des Luna plina... dar nu pentru ca as cunoaste fazele, ci pentru ca am avut noroc de nopti senine in care am putut vedea Luna perfect rotunda.
      Doar de doua ori am vazut Luna rasarind! Prima data aproape ca m-am speriat, pentru ca nu mi-am dat seama ce e acea lumina puternica ce apare la orizont, dincolo de un camp! E imensa cand rasare! Pur si simplu imensa! A fost un moment fantastic!
      Multumesc! Numai bine!

      Ștergere
  3. Bună dimineața, deși nu sunt Soare! Poate oleacă fum! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesanta legenda !
    O ai frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna dimineata Soare!

    Mereu m-a fascinat cerul, a cărui frumuseţe mă cucereşte , fie că este noapte, fie că este zi întotdeauna el are o poveste de spus.
    O) zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.