2014-06-07

Cum fura hotii din locuinte

Nu doar “se spune”, ci este adevarat: pentru hoti nu exista lacate. Plus ca internetul e cam plin de indicatii despre cum sa “spargi o yala”.
Daca pe la inceputul anilor 2000 a scazut numarul furturilor, al spargerilor de locuinte si al cersetorilor nu a fost pentru ca au fost arestati sau au devenit cinstiti si muncitori, ci pentru ca cei mai multi au plecat in strainatate.

Daca alegi un sistem de securitate nu pune senzori doar la usa, ci si la ferestre. Primul lucru pe care il cauta hotii e o fereastra neasigurata sau accesul facil prin balcon. Cei mai priceputi pot șunta chiar si sistemele de alarma; le este ceva mai greu cu alarmele si senzorii de miscare ce alerteaza ori proprietarul ori o firma de paza care are contract cu proprietarul - dar e mult pana departe pentru cei mai multi dintre cetateni, asa ca ne descurcam cum putem si speram sa nu ne vina randul. Un caine poate fi de mare ajutor in curte sau in casa.

Multi cred ca usa metalica ii tine pe hoti afara sau ca le ingreuneaza accesul… Spray-ul cu azot lichid rezolva incuietoarea - devine casanta si poate fi sparta usor mai apoi. In plus, nu-i mare filosofie sa prelucrezi o “cheie universala” - in special usile metalice asiatice sunt facute in serie mare, pe acelasi sistem.

Hotii se folosesc de copii, uneori, pentru ca acestia se pot strecura printre unele gratii de la ferestre si prin geamuri mici, de aerisire, apoi deschid usa adultilor, din interior. In plus, copiii n-ar suporta consecintele faptei daca ar fi surprinsi in flagrant.
Gratiile subtiri pot fi taiate cu pila sau cu un fierastrau mecanic, in special in zonele unde sunt vecini la distante mari. Inoxul pare ca rezista cel mai bine, mai ales pilei - fierul obisnuit cedeaza usor.

Nu deschideti usa oricui si - mai ales! - nu-i primiti in casa pe necunoscuti. Dar… ei vin si zic ca sunt de la “deratizare”, sau de la “electrica”, de la “gaz” sau de pe cine stie unde si iti ofera diverse servicii. Uneori lipsec un bilet pe usa de la intrare in bloc si anunta verificare la… ceva, apoi se prezinta imbracati in salopeta, cu scule, cu ecuson si chiar legitimatii… Cel mai indicat este sa sunati la intreprinderea de la care zic ei ca sunt si sa intrebati daca a fost programata o verificare in zona respectiva.
Pe cei care vin cu deratizarea ii trimiteti ori la seful de scara ori la administrator, sa vina cu ei - in mod firesc asa si trebuie, daca presedintele de asociatie si ceilalti hotarasc vreo deratizare - altfel va deratizeaza cu apa si faina si va mai iau si bunurile ce le vor gasi la indemana si pot fi palmate usor.
Sau… nu le permite accesul pana nu chemi o vecina / vecin daca esti femeie sau varstnic si esti numai tu acasa.

Persoana care suna la usa si-ti spune ca a venit sa colecteze bani pentru cutare persoana “care a fost si la televizor” te minte - campaniile umanitare nu se fac din usa-n usa (sau n-ar trebui sa se faca). Te duci sa aduci banii, poate vede de unde i-ai luat, apoi iti cere permisiunea sa mearga la baie si te lasa fara bani sau bunuri ce pot fi usor ascunse. Daca ti-e jena sa le zici ca nu le permiti accesul la baie spune-le ca tocmai ai schimbat vasul si trebuie sa se usuce… lipitura - sau orice altceva iti vine in minte.
Cei care cer la baie nu doar ca pot fura ce gasesc la vedere, dar pot slabi suruburile de la inchizatoarea ferestrei - cand exista - pentru a-si asigura accesul mai apoi si pot observa daca ai sau nu sistem de alarma.

Cam la fel o poti pati cu cei care au “promotii”… Nu-i lasa in casa, iar daca vrei sa cumperi vreun produs inchide usa, incuie, adu banii si plateste. N-au decat sa se supere ca n-ai incredere in ei.

Cum se orienteaza hotii
Nu raspundeti niciodata intrebarilor pe care vi le pun persoane straine despre un vecin sau despre cum sunt compartimentate apartamentele in zona.

Infractorii care se respecta nu se arunca in orice casa, ci mai intai cerceteaza locul. Toate cele amintite mai sus pot fi doar “inceputul” - au aruncat o privire in casa ta si isi fac o idee daca merita sau ba sa-si consume energia pentru a da o lovitura, daca ai sistem de alarma, daca ai caine etc..

Cel mai adesea tintesc locuintele de la parter sau etajele inferioare, si vilele. Dar e suficient sa arunci vreo vorba nepotrivita in momentul nepotrivit, sa postezi pe Internet fotografii cu ce ai prin casa… Spui la magazin, la posta, la cabinetul medical, in parc sau pe cine stie unde ca ai rude apropiate in strainatate? Poti deveni o tinta.

Inainte de a trece la actiune hotii ochesc o casa anume, un apartament anume (cand nu merg la pont), orientandu-se dupa cum este dotat cu termopane, dupa sistemul de aer conditionat si / sau centrala, ce fel de jardiniere si plante sunt - sau decoratiuni prin curte - ce fel de draperii - cand se lasa seara si aprindeti lumina trageti draperiile, lasati obloanele etc. nu va bazati ca nu vede nimeni ce aveti in casa doar pentru ca locuiti la un etaj inalt - cu binoclul sau luneta etc. se vede bine.

Hotii cerceteaza cand vin si pleaca cei pe care vor sa-i usureze de bunuri; cati locuiesc in apartamentul vizat, ce obiceiuri au locatarii respectivi, daca in cutia postala s-a adunat corespondenta sau e plina cu “reclame”. Uneori chiar ei sunt cei care agata un bilet sau o reclama si urmaresc daca sau in cat timp a disparut. E recomandat sa nu lasati vecinilor bilete in usa si luati de pe clante reclamele pe care le vedeti la usa celor despre care stiti ca nu sunt acasa.

Cauta cheia sub presul de la usa, sau prin apropiere… Iarna, daca ninge, e perfect pentru ei: stiu exact cine nu e acasa, pentru ca nu e curatata zapada macar in apropierea usii.

Hotii se orienteaza si dupa “tabelul de intretinere”. Acolo pot vedea cate persoane locuiesc in apartament si daca e femeie sau barbat. Degeaba politistii ii sfatuiesc pe oameni sa nu mai accepte sa fie trecute pe acel tabel numarul de persoane si prenumele intreg (initiala e suficienta) - replicile sunt stupide: “trebuie sa stim cate persoane sunt acolo - daca vedem mai multe sa putem lua masuri”; cum sa nu scrie prenumele; daca ma cauta cineva si nu ma gaseste?”
Sunt asociatii de proprietari care isi posteaza listele pe Internet si poate avea acces la ele oricine - sunt curioasa daca toti acei locatari sunt constienti de ceea ce fac presedintele si administratorul.

Se recomanda un interfon la intrarea in bloc - dar fara a deschide oricui suna si fara a permite strainilor sa intre impreuna cu noi - dar ce urat se uita cei carora le refuzam accesul… Pacat. Ar trebui sa inteleaga, dar e destul de greu sa fii cinstit si sa fii suspectat de ganduri necurate. Personal evit sa intru cu cineva necunoscut iar cand sun la alt bloc evit sa intru cu altcineva, chiar daca-mi permite accesul - pana la urma e vorba si de integritatea mea fizica.

De asemenea, se recomanda sa fie lumina pe paliere. Dar cei mai multi au ales sa aiba becuri cu senzori si reglate astfel incat sa nu stea aprinse decat cel mult un minut. Unii spun “economie” eu imi permit sa spun “prostie”. Nu stii peste cine dai in bezna, nemiscat sau mai departe de raza de actiune a senzorului, sa nu aprinda becul. Chiar daca auzi un zgomot si privesti pe vizor, nu ai ce sa vezi - pana ajungi tu becul s-a stins. Si sa-l vad eu pe cel care deschide usa sa se asigure ca nu-i vreun borfas pe acolo.

Orice hot care se respecta are o lista cu locurile in care sa caute: in bucatarie, in cutiile cu faina etc; in aparatele electrocasnice si chiar in cele electronice; in sertarele cu lenjerie, in biblioteca, sub saltele, intre lenjeriile de pat, in buzunarele hainelor din dulap, sub covor, in spatele oglinzilor si tablourilor, in instrumentele muzicale, in tubulatura de ventilatie… Intorc pe dos casa.

Alte masuri de precautie
- Daca vrei sa ai un seif in zid cel mai sigur e sa-l faca cineva recomandat si daca e din alta zona e si mai bine, dar ar fi indicat sa ai bijuteriile in seif  la banca (dar daca vreau sa port o bijuterie acum e mare deranjul), iar banii in cont - desi dobanzile sunt mici macar stii ca sumele mari sunt in siguranta (depozitele sunt garantate de stat).
- Cand pleci de acasa pe termen mai lung ar fi bine sa stie cat mai putine persoane.
- Asigurarea locuintei si impotriva furtului - reprezentantul societatii va impune unele conditii care trebuie strict indeplinite, altfel polita ramane fara valoare.
***
Sambata cu ghinion
Foto "furata" de pe FB :)
Intr-o noapte, un hot intra intr-o casa. Pe cand cauta, la lumina lanternei, ceva de valoare, din bezna se aude o voce:
- Isus stie ca esti aici.
Hotul doar ca n-a sarit din piele! Stinge lanterna si intepeneste. Pentru ca nu se mai auzea nimic isi scutura capul, ca de o halucinatie, si continua ce venise sa faca. Abia a scos din priza firul combinei video cand aude iar:
- Isus te priveste.
Enervat, cauta cu fascicolul de lumina de unde vine vocea. In coltul departat al camerei da de-un papagal.
- Tu ai zis asta? il intreaba pe papagal.
- Da! Isi scutura acesta aripile. Am vrut doar sa te avertizez ca te priveste.
Hotul s-a relaxat, amuzat.
- Sa ma avertizezi, hm?! Cine naiba esti tu?
- Moise.
- Moise? Hotul incepe sa rada in hohote. Ce fel de oameni isi numesc papagalul “Moise”?
- Acel gen de oameni care-si numesc Rottweiler-ul “Isus”!

18 comentarii:

  1. M-am trezit cu durere de cap.. dar acum mi-a trecut!
    Am ras, am ras tare si bine.... nu am sa-i mai zic papagalului meu Rocky am sa-l numesc Moise! :)))))))))))))))))))))))))))))
    Acum despre articol... cata dreptate ai, "au plecat în strainatate"! Asa e!
    Aici avem toate usile si ferestrele "securizate", ptr ca asa se lucreaza in general, toate casele sunt construite asa, dar sti ce e tragic, au ajuns ca bieti batrani (fiind cei mai vulnerabili) sa fie batuti si maltratati nu ptr lucrurile din casa sau bijuterii.... ci pentru pinul de la cardul bancar!

    pupici Diana.... happy long weekend! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca te-a amuzat gluma! Si mie mi-a placut! :)))
      Rocky nu va raspunde provocarii cu schimbarea numelui! :)
      Iata o alta idee demna de urmat, chiar daca, initial, costurile ar fi mai mari: construirea caselor direct securizate impotriva hotilor. Desigur ca nu-i vor opri, neaparat, dar le va lua mai mult timp si creste riscul de a fi surprinsi in fapt.
      Varianta cartilor de credit am omis-o din text pentru ca oricum e destul de lung, dar si aici se practica metoda - mai rar, e drept, pentru ca destul de putini au carduri, dar au chinuit batrani in casele lor pentru a spune unde au ascuns banii din pensie... Nici macar nu mai au "bunul simt" de a alege zile cand nu e nimeni acasa... :(

      Multumesc, Minnie! A fost un weekend destul de lung! :)) Ai avut tastatura aurita! :)
      Pupici cu drag!

      Ștergere
    2. Mai valoros ere papagalul.

      Ștergere
    3. Mai valoros ere papagalul.

      Ștergere
  2. Felicitari pentru articol e bine sa stim anumite poturi. Bancul de la sfarsit e super fain. Week/end frumos in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri si urare.
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  3. Sa bat in lemn,nu m-au calcat hotii.Nu cred ca am fost o tinta pentru ei si sotul meu imi face morala daca incui mai sumar usa,ca stau la etajul 5 si pe fereasta e exclus sa patrunda.Stiu si eu o multime de trucuri ale lor.Dar, bacul e super! O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine ca nu sunt multi hoti pe acolo. :) In bloc cu 7 etaje, au intrat coborand de pe bloc (au fortat incuietoarea) au intrat pe geamul de la baie la etajul 6. Au urcat pe balcoane pana la et 4 si au intrat pe gemul lasat deschis la un dormitor - ziua. Intra prin scari de bloc si incearca usile - unde e una deschisa apuca ce e la indemana si o sterg...
      Multe trucuri au, cu adevarat, si multe le cunoastem... dar cand e sa ne ne puna gand rau... :(
      Multumesc, la fel.
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere
  4. bine daca isi pun mintea sa te fure, te fura oricum.
    sunt niste sfaturi foarte bune... sunt atat de credibili cu reclamele, cand isi insusesc alte identitati pentru ca fac ca lucrurile sa fie foarte reale si credibile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric: daca vor sa fure de undeva o vor face, la un moment dat.
      Din fericire nu toti cei care vin cu reclame - promotii - sunt hoti (cel putin asa sper! :))) ) - dar credibili sunt, atunci cand isi pun mintea...
      Sunt atatea metode incat greu putem tine pasul cu acestea... :)

      Ștergere
  5. Realitatea este dura de tot. Din ce in ce mai multi hoti si oameni pagubiti de acesti nemernici. Pe vremuri, oamenii dormeau linistiti fara sa se zavorasca in casa. Acum... intra astia si prin 10 incuietori! Asa ca... bancul este mai mult decat o sugestie buna.

    Numai bine, draga Diana! Si multumiri pentru sfaturile utile! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandesc cu groaza in special la batrani - mai ales cei de prin sate - care sunt foarte vulnerabili... :(
      Imi amintesc si eu zilele in care nu incuiam usa... :) Acum, zavorandu-ne prea bine riscam sa ajungem in pericol in caz de vreun incendiu sau cutremur sau alta nenorocire... Asa au patit unii de la un bloc din cartier: si-au facut usa la intrarea in bloc din fier si la unul dintre cutremurele mai puternice s-a blocat usa si n-au putut sa o descuie; blocul, avand apartamente la parter, au iesit pe geamul unuia dintre vecini... Acum au schimbat-o, au si geamuri, in caz de pericol... Una e cand sparg hotii geamul, ca ii auzim, si alta cand nu putem iesi prin fier... :( Paza buna nu inlatura, in toate cazurile, primejdia...
      Cu placere.
      Multumesc, Alex, la fel. Zile fericite iti doresc, cu drag! :)

      Ștergere
  6. OK,Hoții folosesc spray cu azot.Dar cum putem contracara aceasta metodă?din articol citesc ca este de neînvins.Ce fel de cilindru rezistă?nu vreau nume de firmă,doar caracteristici.Dacă nu da si metoda de apărare pentru spray-i-l cu azot,articolul e apă de ploaie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zona Lujerului din Piata Veteranilor? :)
      De exemplu, aluminiul devine mai puternic in contact cu azotul lichid sau gazos. Cine si-ar alege o incuietoare din aluminiu, care poate fi sparta prin metode mai mult decat simple? Pe scurt: metoda pare imbatabila pentru cine stie sa o aplice… dar nu-i asa usor cum pare. ;)
      Degeaba se foloseste azot daca sediul are alarma si/sau alte sisteme de protectie.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.