2014-07-28

Magie Noire - parfumul ca o viață

Magie Noire, creat în anul 1978 de Lancôme, nu se compară cu formula diluată care a fost scoasă pe piață începând cu anii 1990… Acel parfum din 1978 este misterul și farmecul Orientului într-o sticluță, parfum care încântă și vrăjește simțurile. A fost creat de Gérard Goupy, Jean-Charles Niel și Yves Tanguy. Atunci, parfumul a luat lumea cu asalt, ca o furtună întunecată și misterioasă. Formula legendarului parfum Magie Noire te transpune într-o lume misterioasă, aventuroasă, în care simțurile îți sunt puse la încercare. Dintre toate parfumurile care încearcă să transmită ideea de întuneric, Magie Noire creat de Lancôme iese în evidență. L-am găsit prin anii 1980 în ”dulăpiorul cu minuni” al mamei și furam zilnic o picătură... L-am întâlnit, însă, prea devreme.

Notele întunecate ale parfumului te poartă de la trandafirul bulgăresc la mugurii de coacăze negre, de la iasomie și zambilă la ylang-ylang, de la chihlimbar la tămâie, smirnă, mosc, santal, patchiouli și apoi din nou la trandafirul bulgăresc, ca într-un carusel amețitor. Eteric și elegant, Magie Noire se potrivește femeilor puternice care nu se tem să-și urmeze instinctele; se potrivește femeilor care știu ce vor și nu se sfiesc să obțină. Reprezintă femeia îmbrăcată cu tricou negru și pantofi cu toc cui.
În ciuda esenței florale bogate nu este tocmai feminin și pare a fi mai mult un parfum masculin, neconvențional. Magie Noire este combinația dintre unele note orientale (chihlimbar, tutun, mosc) și o notă cyprata (mușchi de stejar, patchiouli). Una dintre laturi este grea, opulentă; cealaltă este capricioasă, pământeasca și uscată. Contradicția dintre senzațiile pe care le produce este ceea ce dă parfumului  Magie Noire iluzia a ceva care este gata să se întâmple. Magie Noire evocă imagini de strălucire extremă combinată cu vrăjitoria supremă. Este latura olfactiva a wicca. Se zice că numai răul poate fi așa frumos și tulburător parfumat… Femeia care-l folosește este preoteasa parfumurilor păcatului, invocatoarea spiritelor rele. Magie Noire nu e un parfum care se dorește a fi popular sau plăcut de oricine ci proiectează, pur și simplu, o aură puternică de încredere în sine și forță. Magie Noire este un parfum plin de senzualitate ce proiectează forța misterioasă a unei eroine malefice care îți provoacă teamă și admirație în același timp! Parfumul impetuos, tulburător este ca o catifea fină sub care e ascuns un pumnal. Notele de bază (mosc, santal, smirnă, patchiouli) sunt ca o amuletă de protecție împotriva tuturor relelor.

Mai toate parfumurile de azi tind spre “proaspăt”, “acvatic”,“aerisit”, “transparent”, “floral”… Magie Noire e “întunecat”, “greu”, “instinctual”… E un parfum care trezește “animalul din om”. Deși Freud susținea că monogamia înseamnă reprimarea instinctelor naturale spunea că o oarecare reprimare sexuală ar trebui să existe într-o societate rațională dar prietenul său, dr. Otto Gross, i-a replicat: Da, de aceea spitalele sunt pline. O chestie m-a învățat viața: nu reprima niciodată nimic. Parfumul i-ar fi ajutat pe oamenii de atunci să nu-și reprime instinctele naturale?

Magie Noire mi-a făcut legătura între lumea cărților și jungla oamenilor. Cu siguranță, însă, Magie Noire nu e un parfum potrivit femeilor foarte tinere. Opium (YSL) și Moschino m-au purtat mai apoi ușor pe valurile vieții. Magie Noire a fost și a rămas “marea dragoste”, dragoste ce-a durat doar o vară - celelalte au fost și sunt aventuri sentimentale pe cărări de viață. Magie Noire în formula inițială nu se mai fabrică. Ca și trecutul, nu mai este reeditat, rămâne amintire…

Gata! Mă opresc! Iese ciudata din mine!

Text scris pentru Clubul condeielor parfumate găzduit de Mirela (unde sunt celelalte povești), pe tema aleasă de Dana Lalici - Parfumurile din viața mea.

4 comentarii:

  1. Ador parfumurile, cu siguranta miroase super. Sa ai o saptamana frumoasa, draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare de ce nu mă miră faptul că ești atrasă de parfumurile orientale, misterioase, senzuale?! Magie Noire este unul din cele mai bune creații alea Casei Lancome si chiar e plin de mister, dar extrem de profund și bun. Nu l-am folosit niciodată, dar l-am admirat cu precădere la frumoasa mea cumnată, soția fratelui meu, Ana...(RIP). Încă mai avea un flacon......E ca un magnet, de câte ori trec pe lângă etajera cu cărți rare unde stă acum, mă opresc să-i simt mireasma, atât e de unic.
    Și Opium, ehehe! Opium a fost un parfum al iubirii, îl aveam în epoca de mare succes, e o amintire superbă. O să-mi iau unul la iarnă. ;)
    Și câtă dreptate ai! Fie nu se mai găsesc ingredientele necesare, fie nu le mai pasă producătorilor, dar parfumurile nu mai au același miros, aceeași putere și forță de seducție.
    Mulțumesc frumos Diana dragă, povestea ta m-a purtat pe înmiresmate aripi de amintire, atât de frumoasă și parfumată este! Să ai o vară superbă în continuare! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ai numit trei dintre parfumurile pe care le iubesc profund
    mai am cateva picaturi de Magie Noire si recent am primit un Moschino, ceea ce m-a facut maxim de fericita :)
    Magie Noire nu este un parfum de purtat ziua dar eu nu rezist asa ca doua picaturi imi incanta unele diminetile si pe colegii mei de birou care imi spun ca eu nuport un parfum ci ca sugerez ca poort un parfum...
    cum, cum sa nu iubesti aceste arome profunde care te imbraca perfect fiind mereu o haina pe masura? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu, mai mult sau mai putin, despre fiecare dintre parfumurile amintite dar nu le-am mirosit inca. Poate pentru ca ajung rar in magazine de specialitate. Pentru ca n-as mai pleca de acolo, nu din alt motiv :))
    Imi place cum ai descris Magie Noire. Superb! Cred ca mi-ar placea, apreciez mult parfumurile cu tenta masculina.
    In legatura cu reformularile noi ale multor parfumuri clasice, de vina este faptul ca se doreste a fi obtinute cu costuri cat mai mici si profituri cat mai mari. De aceea ingredientele naturale din componenta lor au fost inlocuite de cele de sinteza, nici atat de puternice, nici atat de asemanatoare, de fapt nici pe departe! Au rezultat un fel de surogate de parfumuri. Am studiat personal problema, asa ca stiu ca asta e situatia. Din pacate.
    O seara placuta, draga Diana! :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.