2014-09-06

Nicolae Filimon, creatorul lui Dinu Paturica

Nicolae Filimon, unul dintre fondatorii romanului românesc, primul critic muzical român, cronicar teatral, s-a născut la 6 septembrie 1819, la București. A fost autor de nuvele romantice şi realist-satirice şi primul critic muzical român. A scris un jurnal de călătorii pe Dunăre, şi prin Occident, în Ungaria, Austria şi Italia. Cea mai importantă operă a sa este romanul Ciocoii vechi şi noi sau Ce naşte din pisică şoareci mănâncă, apărută în 1863. Romanul este o frescă a societăţii româneşti la începutul secolului XIX.
Poate n-ar fi devenit faimos dacă nu l-ar fi creat pe Dinu Păturică, eroul primului roman realist românesc, un arivist din stirpea lui Julien Sorel, personajul principal din romanul Roșu și negru al lui Stendhal (Henri-Marie Beyle: n. 23 ianuarie 1783, Grenoble - d. 23 martie 1842, Paris).

Ciocoii vechi şi noi este un act de acuzare, un denunţ al epocii care încorporează şi forţa unui document. Nicolae Filimon şi-a cunoscut bine timpul, moravurile, practicile şi straturile sociale, contemporanii”.
**
Ca să ajungă cineva la gradul de perfect slujnicar, cată, mai întîi de toate, să facă amor cu slujnicele, să suspine neîncetat pentru dînsele și să sufere de multe ori asprimea gerului, ploaia și alte calamități, ca să poată conversa o jumătate de oră cu prea iubita sa slujnică în budoarul ei cel parfumat cu estract de ceapă sau usturoi.
Ciocoiul infernal
Ce groaznic întuneric!…
Și luna cum lucește!…
Teribil suflă vîntul!…
Și glasul filomelei
Îmbată ochii mei!…
În aste triste locuri
Și pline de amor,
S-arată înainte-mi
Un trădător ciocoi,
Ce țara-ntreagă face
Să geamă surîzînd;
Ș-înfige ciocu-n sînul,
În sînul maicii sale;
Ș-a doua zi cu botul
Mînjit d-al țării sînge,
Se plimbă prin oraș!…

Nenorocirile unui slujnicar sau gentilomii de mahala, de Nicolae Filimon (06 septembrie 1819 - 19 martie 1865).

Foto: „Nicolae Filimon” de unknown - http://www.bucurestiivechi.ro/wp-content/uploads/2010/08/6.Nicolae-Filimon-.jpeg. Sub licență Public domain via Wikimedia Commons -
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nicolae_Filimon.jpeg#mediaviewer/File:Nicolae_Filimon.jpeg


18 comentarii:

  1. omagiu adus unui OM mare, frumos articolul tau, Diana draga!
    o zi de septembrie cât mai placuta! gânduri bune brasovencelor mele dragi :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen!
      Transmis si retransmis! :) Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  2. Tin minte ca profa de romana ne-a vorbit despre comparatia dintre Dinu Paturica si Julien Sorel chiar in perioada in care eu citeam (pentru prima data) Rosu si negru. Probabil asta m-a ajutat sa inteleg mai bine ambele scrieri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie nu prea mi-a placut la scoala... Ups! :) "Ciocoii vechi si noi" am citit cu chiu cu vai cu aoleu! Abia dupa cativa ani de la terminarea liceului l-am citi "pe bune". :) Dar nici parte de profi "ca lumea" n-am avut...

      Ștergere
  3. Ciocoii vechi si noi e unul din romanele mele preferate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce am terminat cu scoala si am citit, din nou, romanul, mi-a placut.

      Ștergere
  4. Îmi face plăcere să-mi (re)amintesc despre lucrurile învățate șa școală ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh! :)) Esti un fericit! Mie nu mi-a placut la scoala dar mi-a placut romanul... mai tarziu. :)

      Ștergere
  5. Un mare scriitor, care a imortalizat atât de bine năravurile societăţii româneşti. Culmea este că cele scrise de Filimon se adeveresc şi la vremurile noastre! O asemenea operă literară, nu trebuie să lipsească din programa şcolară!
    Weekend frumos şi zile fericite, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unele dintre scrierile lui Nicolae Filimon dar si ale lui Caragiale se potrivesc si prezentului, da... Hm... Altfel spus: nimic nou sub soare! :) Din pacate, in anumite cazuri. :)
      Programa scolara! Ufff... Maine poimaine astia-s in stare sa scoata din programa limba si literatura romana! Exagerez, desigur, dar... :)))
      Saptamana minunata sa iti fie! Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  6. Cu postarea asta m-ai trimis înapoi pe bancile scolii......... :))
    Imi mai amintesc de "Mateo Cipriani" si "Friederich Stamps", nuvelele lui romantice.......
    Pacat ca activitatea literara a lui Nicolae Filimon a fost una scurta!
    pupici si un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bancile scolii! :)) Poate pentru ca, in clasa a II-a, invatatoarea mi-a dat o nota de 9 la muzica pentru a nu-mi da si mie premiul I (erau deja prea multi - a zis ea) nu m-am mai bucurat la scoala! As zice, deci, ca nu prea mi-am tocit coatele pe bancile scolii, dar m-am descurcat! :)) De Nicolae Filimon am citit "cap coada" numai "Ciocoii vechi si noi" :( in rest, numai rezumate, fragmente...
      Saptamana minunata sa iti fie! Pupici!

      Ștergere
  7. Am citit si eu in liceu, Ciocoii vechi si noi, nu mi-a placut foarte mult, nu din cauza scriitorului, ci poate a temei tratate. Este un talent Nicolae Filimon, multumesc ca mi-ai adus aminte de el!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! :)
      Nici mie nu mi-a placut, cand eram la scoala... Abia dupa ceva ani, cand am citit romanul, mi-a placut...

      Ștergere
  8. Cine a spus că românii nu sunt ingenioși?Nicolae Filimon este exemplul unui român care a realizat ceva util pentru toți.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-ai adus aminte de copilărie, de școală, de cititul cărților cu ochii și mintea de atunci....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mintea de atunci... :) Atunci m-am chinuit sa citesc romanul (pentru ca nu am gasit undeva rezumatul - cum am gasit pentru alte "lecturi scolare") Mult mai tarziu l-am citit cu seriozitate, pagina cu pagina. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.