2014-12-01

1 Decembrie – evenimente din trecut

1918: Transilvania se uneşte cu Regatul României, format din principatele unite ale Moldovei șȚării Românești
1990: La Alba Iulia a avut loc şedința solemnă a Parlamentului României consacrată sărbătoririi zilei de 1 Decembrie. Aceasta devine pentru prima dată Ziua Națională a României.
LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!
1864: Decret privind înființarea Casei de Depuneri și Consemnațiuni – prima instituţie publică de credit din România, instituţie apărută în urma eforturilor elitelor politice şi economice din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a pune ordine în finanţele publice ale statului român rezultat în urma Unirii din 1859. În decembrie 2005, CEC a intrat pe piaţa cardurilor, lansând primele carduri de debit. În 6 mai 2008 banca și-a lansat noua identitate și denumire, CEC Bank.
1916: La București s-a instalat administrația militară germană. Valoarea totală a pagubelor provocate de ocupație se ridică, în noiembrie 1918, la aproape 18 miliarde lei aur.
1919: Este investit primul guvern de coaliție din istoria interbelică a României, condus de Alexandru Vaida-Voievod
1920: Consiliul orășenesc al orașului Brașov a donat Castelul Bran Reginei Maria a României, ca semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. După 1948, Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român. Castelul a fost deschis vizitelor publice începând cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987 a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993. Castelul se redeschide ca muzeu și reintră în circuitul turistic. În mai 2006, după o perioadă de proceduri juridice, castelul este retrocedat moștenitorilor din familia de Habsburg. Cu toate acestea statul român, prin Ministerul Culturii, îl va administra tranzitoriu și în următorii trei ani. La data de 1 iunie 2009 castelul intră pe deplin în posesia moștenitorilor, Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria Magdalena şi Arhiducesa Elisabeta.
1936: Este inaugurat Arcul de Triumf, în prezența regelui Carol al II–lea și a reginei Maria.
1948: Prin Decretul nr. 358 se dispunea revenirea comunităților locale (parohii) ale cultului greco–catolic la cultul ortodox român și încetarea funcționării organizațiilor centrale și statuare ale cultului greco-catolic – desființarea cultului.
Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolica) s-a format în urma unirii marii majorități a clerului și a credincioșilor Mitropoliei Ortodoxe din Ardeal (Transilvania) cu Biserica Romei.
Ca și toate celelalte biserici greco-catolice din zona de influență sovietică, la ordinul lui Stalin, Biserica Română Unită a fost scoasă în afara legii în timpul regimului comunist, începând cu anul 1948 (Decretul 358 din 1 decembrie 1948) și până în 1989, iar patrimoniul acesteia a fost luat, fie în folosința statului comunist, fie în folosința Bisericii Ortodoxe Române.
În timpul clandestinității au fost făcute mai multe demersuri de relegalizare a Bisericii Unite. Punctul de vedere oficial al autorităților comuniste și al Bisericii Ortodoxe Române era acela că Biserica Română Unită ar fi încetat să existe.
Prin decretul-lege nr. 9 din 31 decembrie 1989 Consiliul Frontului Salvării Naționale a abrogat decretul nr. 358 din 1 decembrie 1948.
1953Rosa Parks a fost arestată la MontgomeryAlabama, SUA, pentru că a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb.
1959: Este semnat Tratatul Antarcticii. Tratatul principal a fost deschis pentru semnare la 1 decembrie 1959, și a intrat oficial în vigoare la 23 iunie 1961. În 2007, existau 46 de state membre ale tratatului: 28 consultative și 18 care doar au aderat. Există şi câteva state care au revendicat teritorii în Antarctica. Antarctic Treaty Sistem - ATC, defineşte teritoriul Antarcticii drept ţinuturile şi platformele de gheaţă aflate la sud de paralela 60° lat. S. Tratatul Antarctic interzice orice activitate militară în Antarctica, inclusiv stabilirea de baze militare şi fortificaţii, manevre militare sau activităţi de testare a armamentelor, personalul militar sau echipamentele fiind permise doar în scopuri de cercetare ştiinţifică sau în alte scopuri paşnice.
Antarctica nu are o organizare teritorială, administrativă sau politică, nu are un guvern şi nu aparţine niciunei ţări.
Cei mai apropiaţi vecini se găsesc la 1.000 de km şi sunt America de Sud, urmată de Australia şi Africa, la 2.500 şi respectiv 4.000 de km depărtare.
Primul apel telefonic între Polul Nord şi Polul Sud a avut loc la 5 aprilie 1999, ora 10:30 şi a fost realizat de angajaţii NASA Mike Comberiate şi Andre Fortin. Convorbirea s-a transformat într-o adevărată teleconferinţă, coordonată de Space Flight Center a NASA şi a durat 45 de minute.
În legendara hartă a lui Piri Reis, partea nordică a Antarcticii este reprezentată ca neacoperită de gheaţă.
1990: S-a încheiat operațiunea de săpare a tunelului între Marea Britanie și Europa, unind astfel pentru prima dată continentul european de insulele britanice.
Ideea construirii unui astfel de tunel a fost avansată, pentru prima dată, încă din anii 1800.
La 30 noiembrie 1984, guvernele britanic și francez au anunțat intenția de a căuta investitori privați pentru construcția și operarea tunelului, fără finanțare publică, iar la 2 aprilie 1985 cele două guverne au lansat invitațiile de depunere a ofertelor. Până la 31 octombrie 1985, au fost depuse patru proiecte care întruneau condițiile necesare solicitate.
Lucrările pentru Eurotunelul care leagă Franța de Anglia au început de ambele părți ale Canalului Mânecii: la 15 decembrie 1987, în Marea Britanie și la 28 februarie 1988, pe malul francez. Echipele franceză și britanică s-au întâlnit, la 1 decembrie 1990, la o distanță de 22,3 km de malul britanic și la 15,6 km de cel francez. În perioada ianuarie-aprilie 1994 au fost efectuate ultimele verificări asupra întregului proiect. La 6 mai 1994, a avut loc deschiderea oficială, de către Regina Elisabeta a II-a și de către președintele François Mitterand.
Cârcoteli: ei au finalizat  un astfel de tunel în 7 ani şi pe aici, meşterii, nu reuşesc o autostradă, în 25 de ani.
2009: Intră în vigoare Tratatul de la Lisabona (Tratatul Lisabona), cunoscut inițial ca Tratatul de Reformă, amendează două tratate care constituie forma bazei constituționale a Uniunii Europene (UE); a fost semnat de statele membre UE la 13 decembrie 2007 şi a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009. Tratatul amendează Tratatul privind Uniunea Europeană (cunoscut şi ca Tratatul de la Maastricht) și Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene (cunoscut şi ca Tratatul de la Roma). În acest proces, Tratatul de la Roma a fost redenumit în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

9 comentarii:

  1. La mulți ani România, la mulți ani românilor de-aici și de pretutindeni, la mulți ani și viață frumoasă, sănătate,spor în toate și reușite, dragi locuitori ai acestor meleaguri frumoase! :)
    Te îmbrățișez cu mare drag! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani, România! La multi ani, românilor de pretutindeni!

    RăspundețiȘtergere
  3. la multi ani romanilor, oriunde s-ar afla ei, la multi ani Romania!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani Romania! La multi ani romanitor!

    RăspundețiȘtergere
  5. La mulți ani, România! La mulți ani, Diana!

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani, Romania! La multi ani, romani de oriunde :)

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani , Romania si tuturor romanilor !

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani, Diana, sper ca ai avut o zi linistita azi.Ne-ai mai adus aminte de ceva date istorice. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. La mulți ani ! Interesante lucruri, nu le știam pe toate. Mulțumesc !

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.