2014-12-06

Mos Nicolae

In traditiile românesti Mos Nicolae apare pe un cal alb, culoarea calului simbolizand prima zapada care cade la inceputul iernii.

Mos Nicolae este cel care pazeste Soarele care vrea sa se retraga pe langa el spre taramurile de miazanoapte si astfel sa lase lumea fara lumina si caldura; tot el este cel despre care se spune ca ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat. Este stapanul apelor si protectorul marinarilor, pentru ca ii salveaza de la inec; este invocat Sfantul Nicolae in timpul luptelor pentru ca apara soldatii in timp de razboi.
Mai este cunoscut si ca ocrotitor al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor si al calatorilor, al fetelor nemaritate si al mireselor dar mai ales este ocrotitorul copiilor mici.

Se spune ca in timpul sarbatorilor sfinte cerurile se deschid pentru o clipita si muritorii cu suflet curat il pot zari pe Mos Nicolae stand de-a dreapta lui Dumnezeu.

La sate, in special, in ziua Sfantului Nicolae, feciorii au obiceiul sa se organizeze in cete si aleg gazda la care vor merge pentru repetitiile colindelor de Craciun si de Anul Nou.

Ziua de 6 decembrie a fost aleasa ca zi a Sfantului deoarece, se zice, la acea data a aparut in vis imparatului Constantin cel Mare, cerandu-i sa ierte trei tineri care urmau sa fie omorati a doua zi si care erau nevinovati.

In ziua Sfantului Nicolae incepe ziua sa se mareasca. La Sfantul Nicolae se intoarce noaptea la zi cu cat se intoarce puiul in gaoace – spune o vorba din popor.
De ziua lui se fac si pronosticuri meteorologice, asezandu-se in apa crengute de pomi fructiferi pentru a ghici rodul livezilor pentru anul care vine.

12 comentarii:

  1. cu cât oamenii au trait mai aproape de natura, cu atât au îmvatat sa-i interpreteze semnele, au reusit sa o cunoasca. Noi, nascuti si crescuti în mari orase, nu mai avem niciunul din instincte, precum nici cânele cu lupul nu mai seamana :))
    Frumoase traditii. La multi ani Nicoletelor si Nicolailor!
    la multi ani, Diana draga, sarbatori fericite alaturi de cei dragi! pupici acasa :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am cam renuntat la a contempla Natura, la a o intelege... e drept... Poate pentru ca nu ne e de mare utilitate sa stim cand ploua... :) si parca nici timp nu mai avem. :)
      Imi place sa "urmaresc" Natura si sunt cateva semne dupa care ma ghidez, uneori, si... nu ma insel. :) Deh! Ma laud singura, 'ca laudatorii... dorm. :)
      Multumesc, Carmen draga!
      Distractie frumoasa! Sanatate si multe bucurii sa aveti! La multi ani! Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  2. e prima sarbatoare care ne pregateste de Craciun...ne bucuram de daruri, primite, daruite, ne bucuram de sarbatoare, de familii...nicio luna din an nu este ca luna decembrie, totul pare si chiar e mai frumos, chiar si noi parem sa fim mai buni si uneori chiar reusim...
    o noapte frumoasa sa ai, Diana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si azi aproape ca n-am rabdare pana sa vina luna decembrie! :)
      :)) Parem mai buni! :) e o vorba: cine se preface suficient timp ajunge sa devina! :) Toti celor care numai se prefac ca sunt buni le doresc sa si devina! :) In ce lume minunata am trai! :)
      Multumesc, la fel!
      Minunata saptamana sa iti fie!

      Ștergere
  3. O parte o stiam, alta nu si ma bucur ca am aflat-o acum:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am aflat mai multe de la tine de acesta sarbatoare care e inceputul serilor minunate.O saptamana placuta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fie sa aveti multe-multe impliniri si multe-multe momente de bucurie si fericire!

      Ștergere
  5. Interesant ! Nu stiam de pronosticurile meteo ! :)
    O seara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt atatea traditii incat uneori am senzatia ca sunt inventate unele noi in fiecare an! :)
      Multumesc!
      Minunat saptamana sa o petreci!

      Ștergere
  6. Anul acesta Moș Nicolae a păzit atât de bine soarele încât l-a sufocat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau... Soarele a fost un mare smecher si s-a strecurat pe langa el. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.