2015-03-20

Despre râs

Textul de mai jos zace de ceva timp, dar azi, citind Din Culori (in febr 2021 pag nu mai exista) m-am hotarat sa-i dau drumu’ si lui – textului. Subscriu la ce-am citit pe Din Culori: as vrea sa râd cat mai des, si sa râd in hohote! Cred ca e timpul sa trag iar o răţuşcă dupa mine in timp ce ma plimb prin centrul orasului, se merg pe dunga alba sau sa vorbesc cu statuile (astea-s alte povesti, vechi).
Nu, ce e scris aici nu e de râs, iar daca e... n-a fost cu intentie. ;)
*
:)) Orice as fi gresit... 
Intre altele, scrie pe descopera.ro, pe undeva, ca Aristotel era de parere ca râsul e dat numai omului, ca e una dintre insusirile care il deosebesc de animale. Un copil, zicea el (dar nu-mi dau seama unde au citit asta cei care afirma), nu are cu adevarat suflet decat incepand cu clipa in care râde pentru prima data – fapt despre care Aristotel credea ca se intampla cam in a 40-a zi de viata. Azi l-ar contrazice multi, si nu doar pe aceasta tema.

Râsul n-ar mai fi chiar doar o insusire omeneasca pentru ca cercetatorii americani Julia Taylor si Lawrence Mazlack de la University of Cincinnati din Ohio, au inventat un computer dotat cu simtul umorului. Potrivit lor, acest software va fi in viitor aplicat robotilor, permitandu-le acestora sa inteleaga fraze ironice si bancuri si sa râda in hohote. Cum ar veni, in filosofia lui Aristotel, computerul ar avea suflet din momentul in care va râde prima data.
Va fi posibil ca un computer sa râda datorita unei baze de date dezvoltate in interiorul software-ului respectiv, care printr-un sofisticat mecanism permite computerului sa recunoasca jocuri de cuvinte si sa distinga frazele obisnuite de cele ironice. In acest mod, acesti roboti vor avea mai mult suflet ca unii oameni care nu stiu sa râda si decat cei care – mai multi! – n-au simtul umorului si nu stiu sa distinga frazele obisnuite de cele ironice.
Un profesor japonez a inventat o masina de masurat râsul si o noua unitate de masura, "ah", pentru a stabili daca veselia unei persoane este sincera, cinica sau ironica, informeaza AFP. Am descoperit ca râsul copiilor este mai spontan, cu zece "ah"-uri pe secunda, de doua ori mai intens decat cel al adutilor, a explicat el. 
Cercetatorul a luat in calcul o marja in cazul adultilor, care isi pierd spontaneitatea pentru ca se intreaba daca este potrivit sa râda, in functie de situatie – poate acesta era motivul pentru care nobilii de altadata considerau ca este sub nivelul lor sa râda in hohote, precum ţăranii. 
Profesorul distinge patru etape posibile intr-un râs: detenta, iesirea din norma, râsul din toata inima si, in cele din urma, cateodata, hohotele de râs.

Dopamina, unul dintre cei mai importanti neurotransmitatori, este responsabila pentru capacitatea creierului de a depista diferitele etape ale unei informatii amuzante si tot ea este cea care ne produce senzatia de bine pe care o avem in timpul râsului. Studii recente demonstreaza faptul ca râsul produce o serie de reactii pozitive in corp, reactii capabile sa duca la insanatosirea unor boli cronice. Intr-o atare stare de lucruri, poate ca vechiul proverb râsul este cel mai bun medicament, are totusi un sambure de adevar.

Beneficiile râsului
In 2006, un studiu publicat de cercetatori de la Universitatea Maryland, SUA, arata ca râsul provoaca dilatarea endoteliului vascular (peretele intern al vaselor de sânge) si mareste fluxul sangvin. Alte cercetari au aratat ca râsul stimuleaza activitatea sistemului imunitar, scade tensiunea arteriala, reduce nivelul unor hormoni de stres (precum cortizolul si epinefrina), micsorează nivelul de colesterol in sânge, scazand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului.
Cele mai recente stiri in acest domeniu vin de la Universitatea New South Wales, Australia: intr-un studiu publicat in anul 2011 se sustine ca râsul e un leac eficient in ameliorarea simptomelor dementei. (http://www.descopera.ro/stiinta/8835085-rasul-bate-boala)
S-a demonstrat ca sa râzi din toata inima are efecte fiziologice similare cu cele ale exercitiului fizic: creste productia de beta-endorfine (un grup de substante produse de celulele sistemului nervos) si reduce riscul de infarct cardiac si de depresie. Exista posibilitatea ca beneficiile sa se extinda si asupra sistemului imunitar, râsul putand antrena modificari la nivelul imunoglobulinelor IgA (anticorpii ce se gasesc in lacrimi, saliva, secretii si joaca un rol important in lupta impotriva bacteriilor din mucoase).
Sa te uiti la un desen animat sau la benzi desenate activeaza aceeasi arie cerebrala stimulata si in cazul consumului de cocaina. Teoria a fost sustinuta intr-un studiu comentat in revista Neuron de o echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford, California.
Pe scurt: cine interzice râsul interzice, oarecum, sanatatea.

Chris Robert, profesor asistent la Universitatea din Missouri spune ca umorul, in special cel care este asociat cu locul de munca, are un impact pozitiv asupra serviciului. Glumele ocazionale printre colegi sporesc creativitatea si performanta, scrie siteul Sciencedaily.com.
Abilitatea de a aprecia glumele, abilitatea de a te amuza si de a-i face si pe altii sa râda are efecte psihologice asupra persoanei si dezvolta legaturile acesteia cu altele, spune Chris Robert.

Desi s-a crezut multa vreme ca râsul e propriu doar omului, cercetari recente au aratat ca si la animale precum primatele antropoide si câini exista sunete specifice care corespund unor situatii agreabile, unor momente de bucurie, de relaxare si care reprezinta, de fapt, râsul acestor animale. Chiar si sobolanii, s-a descoperit, emit, atunci cand se joaca si cand sunt gâdilaţi, un tip special de sunete - e drept, inaudibile pentru om, deoarece se afla in gama ultrasunetelor - care ar reprezenta râsul şobolănesc.

Simtul umorului este si o metoda prin care putem afla adevaratul caracter al unei persoane, râsul fiind mecanismul cheie. Din acest motiv este probabil sa va inconjurati de persoane care va fac sa râdeti.
(mai mult aici: http://www.descopera.ro/dnews/10541538-cum-poti-dezvalui-caracterul-adevarat-al-unei-persoane-cercetatorii-ne-dau-raspunsul)

E bine sa ne amuzam, e bine sa fim inconjurati de oameni cu simtul umorului, e bine sa avem simtul umorului si sa râdem in hohote cand avem ocazia. Cei care se iau prea in serios sunt, adesea, cam plictisitori dar cand intra in aria de interes a unuia cu simtul umorului pot deveni surse de amuzament.

Surse:
http://www.descopera.ro/dnews/3668713-de-ce-radem-la-lucrurile-amuzante
http://www.descopera.ro/dnews/2415657-masina-de-masurat-rasul-inventata-de-un-cercetator-japonez
http://www.descopera.ro/cultura/4217056-stiinta-de-a-rade
http://www.descopera.ro/dnews/932634-si-computerele-rad
http://www.descopera.ro/dnews/1021276-umorul-la-serviciu-o-activitate-recomandata

10 comentarii:

  1. Bună Diana!
    Interesant articolul tău!
    Se spune că râsul întinerește!
    Weekend cât mai frumos îți doresc,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Multumesc pentru apreciere.
      Oh, sunt sigura ca intinereste! Un om care stie sa se amuze inainteaza in varsta frumos, si cand râdem pe seama Timpului acesta pare ca se supara si ne ignora. :)
      Multumesc, la fel si tie! Minunat sa-ti fie!
      Imbratisari si pupici cu drag!

      Ștergere
  2. Da, e pacat ca uneori uitam sa mai si radem!
    Weekend vesel de primavara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, uneori, cand avem motiv sa râdem, vazand prea multe chipuri triste, incruntate, ne abtinem – din politete…
      Multumesc, la fel! :)

      Ștergere
  3. tu esti o tipa haioasa, mereu pusa pe sotii, asa te-a descris mama. Faci glume spirituale si cand dai de necaz, faci haz. Cam asa sunt si eu si orientarea aceasta pozitiva nu are decat sa ne aduca beneficii in viata, sunt sigura! Dar si daca nu ar fi asa, haha, nu ma pot schimba, asa sunt eu, mereu gata pentru o gluma :)
    Te pup draga mea. Imbratisari de la du pentru trio ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Am obiceiul de a face haz de necaz. Merg pe “principiul”: daca sunt trista, nu rezolv problemele, dar imi distrug armonia; daca sunt vesela, nu rezolv problemele, dar imi pastrez inima sanatoasa si nici nu-i indispun pe ceilalti cu problemele mele. Dar am si momente in care nu mi-ar pasa nici daca s-ar prabusi cerul – dar atunci stau cuminte, in “grota” mea. :)
      S-o tii tot asa! :) De-o portie de râs e intotdeauna loc. :)
      Pupici cu drag, de la noi pentru voi! <3

      Ștergere
  4. Ieri am avut o zi urata, cu oameni incrancenati, cu oameni incruntati , cu oameni suparati. Azi-noapte am avut un cosmar oribil și de dimineata viata imi parea atat de urata incat m-am tot gandit o perioada ce caut eu in ea si care-i drumul meu. Citind articolul tau am aflat o chestie deloc surprinzatoare: ar trebui sa ma inconjor de oameni pozitivi, de veselie, de bancuri bune și de hohote de ras. Multumesc, Diana! O zi extraordinar de minunata, cu soare din belsug si caldura ca de august! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit acea postare a ta si m-am invartit printre cuvinte insa nu am reusit sa le aleg pe cele potrivite asa ca am renuntat sa scriu ceva… Oamenii ca cei pe care ii aminteai ne fac, uneori, ziua calvar nu pentru ca ar avea ceva cu noi ci pentru ca s-a nimerit sa fim acolo, atunci; sunt nefericiti – grav nefericiti si vor sa-i tarasca si pe altii in nefericirea lor macar pentru cateva ore. Dupa ce au stricat ziua cuiva se simt mai bine. Ii las sa se dezlantuie (daca nu pot pleca) si nu le dau replica. Ii privesc, doar, cum se agita si par a face spume la gura de suparare si mi-i imaginez in pielea goala: cu grasimi "zbuciumandu-se" sau schelete acoperite cu piele zbarcita (imaginatia imi zburda, in acele momente)… E putin probabil sa nu izbucnesc in râs – si asta ii “distruge”! :))) Nu vreau sa-i nefericesc mai rau, dar vreau sa-mi pastrez armonia iar daca asta ma face egoista… asa sa fie. In situatii precum cele pe care le aveai in minte cand ai scris acele randuri trebuie sa fim cei care facem bancul – chiar daca numai pentru noi, in gand. Am si momente in care reactionez urat :( dar tot nu le permit sa-mi strice ziua. :)
      Cu placere! Fie ca zambetul sa-ti poposeasca in suflet si sa tina la distanta nefericitii pe care ii intalnim uneori.
      Multumesc pentru urare, la fel! Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  5. Mare dreptate! Sunt un mare iubitor de râs şi voie bună, iar dacă într-o zi nu spun o glumă sau să fac ceva amuzant pentru cei de lângă mine, nu sunt eu însumi. La câte probleme sunt în viaţa şi lumea asta, să nu uităm să râdem şi să ne veselim, chiar dacă uneori facem "haz de necaz", dar nu-i bai!
    Numai bine şi zile vesele, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai bun mod de a ne pastra linistea mintii si a sufletului: sa ne amuzam. Nu vom fi scutiti de momentele de tristete dar le vom depasi mai usor… Cred ca cineva care stie sa faca haz de necaz a inventat vorba: râdem noi, râdem, dar nu-i râsul nostru! :)
      Ferice de cei pe care ii ai in preajma si carora le aduci zambetul pe buze si speranta in suflet!
      Fie ca puterea de a râde s-o pastrezi mereu!
      Multumesc, Alex!
      Zile feiricte iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.