2015-07-07

Ecranul verde. A pune totul sub semnul indoielii

La scoala ar mai trebui invatati tinerii sa gandeasca singuri, sa puna totul sub semnul indoielii

Cei mai buni profesori sunt cei care iti spun incotro sa te uiti dar nu iti spun ce sa vezi. (Alexandra K. Trenfor)
Nu-i invata pe copii numai sa citeasca. Invata-i sa se intrebe despre ce au citit. Invata-i sa puna sub semnul indoielii totul. (George Carlin)

Uneori, a sti intrebarea e chiar mai important decat a sti raspunsul.

Atunci cand oamenii nu vor mai spune:”am vazut la TV, deci e adevarat” vom avea o sansa in plus sa ne intelegem intre noi, sa avem chiar si politicieni de alta factura.


Copiii trebuie invatati sa… caute intrebari,

sa actioneze in conformitate cu ceea ce gandesc. Toti cei pe care ii numim azi “mari inventatori”, “mari ganditori” sunt dintre cautatorii de intrebari. Deocamdata, a gandi nu este interzis.

Un om intelept ia propriile decizii, un om ignorant urmeaza opinia publica (proverb chinezesc)

Copiii ar trebui invatati si sa conteste autoritatea:

ceea ce e bine pentru unii nu e obligatoriu sa fie bine pentru toti. Dar care parinte sau profesor ar dori sa faca asta? Si-ar submina propria autoritate. Cand li se spune copiilor “nu e bine / nu e voie sa faci asta” trebuie sa li se explice de ce. “Pentru ca asa vreau eu”, “pentru ca asa zic eu”, “pentru ca asa e” nu sunt argumente si autoritatea celor care vin cu astfel de “argumente” trebuie contestata. Copilul va invata sa se opuna mai apoi si unor legi care nu beneficiza majoritatii, ci doar unei anume minoritati, intereselor unor anumite grupuri, persoane etc. Vor invata sa distinga intre avantajele si dezavantajele hotararilor luate de altii “pentru binele lor” si, mai mult decat probabil, nu vor mai invata eventualele prejudecati ale parintilor si ale profesorilor si - nu in ultimul rand - vor fi greu de manipulat.

Fiecare generatie se plange de noua generatie, generatie care nu se supune autoritatii, care cere justificari pentru anumite hotarari. E de bine. Fiecare varstnic de azi a avut perioada sa in care a contestat autoritatea apoi, cumva, cei mai multi s-au resemnat. Contestarea autoritatii este si o cale prin care lumea evolueaza. Pentru a sti sa conteste autoritatea fara a deveni infractori trebuie sa cunoasca principiile de baza ale moralei, trebuie sa stie ce drepturi au dar si care le sunt obligatiile. Numai cine cunoaste o situatie foarte bine poate incerca sa o schimbe / s-o imbunatateasca daca nu-i place. Si nimeni nu poate cunoaste foarte bine o situatie daca nu stie sa gandeasca si nu vede lucrurile in ansamblu.


Copiii trebuie invatati sa puna sub semnul indoielii...

tot ceea ce citesc, tot ceea ce vad, tot ceea ce aud si atunci vor fi din ce in ce mai putini cei care vor putea fi inselati de “ecranul verde” si nu vor mai fi inselati de propaganda unora si altora.

Cine poate fi absolut sigur ca ceea ce vede si / sau aude la TV in anumite situatii este si adevarat exact asa cum i se prezinta? Cand aud la TV “maine e miercuri” ma uit in calendar, sa fiu sigura. Ceea ce vedem uneori la TV ca fiind “live” e fals… Fotografiile pot fi si mai usor trucate si isi poate da seama de aceasta numai cine are un program special si are fotografia la dispozitie. Azi pot aparea in aceeasi fotografie sau in acelasi cadru de film Elvis dand mana cu Obama.

Videoclipul de pe link-ul de mai jos arata cum pot fi indusi in eroare privitorii. Astfel, oricine poate sta in… baia lui si sa para ca e martor… la o executie in mijlocul desertului.

Chiar si o foto pe care ti-o faci singur poate fi spectaculoasa cand cunosti tehnica “ecranului verde” si chiar daca nu… O dovada ar putea fi videoclipul de mai jos:

Cine stie sa gandeasca singur nu ajunge in situatii disperate incat sa-si inventeze stirile sau – mai rau! – sa-si inventeze o viata! Cine stie sa gandeasca nu va spune niciodata “a zis la TV / scrie in ziar / scrie pe net, deci e adevarat”.

Cine gandeste stie ca nu tot ce zboara se mananca si stie ca sub eticheta "stire incendiara" e doar un foc de paie al carui fum il induce in eroare.


Altele:
https://diana-kundalini.blogspot.com/2015/06/ce-nu-se-invata-la-scoala-i.html

https://diana-kundalini.blogspot.com/2015/07/altruismul-ar-trebui-invatat-la-scoala.html

https://diana-kundalini.blogspot.com/2015/07/discriminarea-se-invata-in-copilarie.html

4 comentarii:

  1. toate sunt bune daca se ramâne pe fagasul central. Nu este bine nici sa fim prea încrezatori, dar nici prea neîncrezatori. Daca ar disparea cu totul increderea oamenilor unul în altul, atunci ar aparea jungla... Bunatatea, încrederea si speranta sunt trasaturi care nu trebuie sa lipseasca nimanui.
    Pup draga mea. O zi minunata iti doresc ♥
    gânduri bune si îmbratisari fetelor <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Calea de mijloc trebuie aleasa. E calea cel mai greu de mentinut pentru ca este… cea mai ingusta. Cel care gandeste gaseste mai usor aceasta cale si, cel mai adesea, are si taria de caracter pentru a o alege.
      Pe de alta parte, cine gandeste se poate opune autoritatii si se poate indoi de intentiile sale bune atunci cand “autoritatea” greseste sau alege ceva in interes propriu, si poate pretinde ascultare atunci cand are idei / opinii care ar putea fi puse in discutie.
      Neincrederea se refera mai mult la faptele celor care – se presupune :) – ne educa, ne informeaza, ne conduc destinele, intr-un fel sau altul...
      Multumesc!
      Pupici cu drag! Am transmis si fetelor si te imbratiseaza cu drag. <3

      Ștergere
  2. Tare ar fi bine daca am verifica intai orice afirmatie,stire,concluzie, inainte de a o sustine;si acest obicei ar fi bine sa-l aiba copiii.Intrbarile de tipul ''de ce?''pot fi stimulate,la toate varstele...
    Imi plac opiniile tale, unele pot fi mai nuantate .
    O saptamana buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La acest aspect ma gandesc: verificare. E clar ca nu putem verifica absolut totul dar ceea ce nu putem verifica chiar deloc (pentru ca sunt si astfel de situatii) ar trebui sa acceptam cu “titlul de inventar” si sa nu sustinem orbeste. Atunci cand nu putem verifica vreo informatie, afirmatie etc. avem la dispozitie… logica, informatiile in general (pe tema) si ne putem forma o parere despre cat de adevarat este (ar putea fi) ceea ce se sustine…
      :) Da, la orice varsta poate fi stimulata dorinta de a sti.
      Multumesc pentru apreciere.
      Recunosc ca nu am nuantat, pentru ca nu am vrut sa fie un text foarte lung… :(
      Multumesc. Zile fericite iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.