2015-11-29

Clubul cinefililor: Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?

Un alt film vazut la recomandarea facuta de Carmen:
Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? (2014), in traducere: Cu ce ti-am gresit noi, Doamne?
O comedie drama frantuzeasca in regia lui Philippe de Chauveron. Comedie?! E mult mai mult decat comedie; e ironie, si autoironie, dar si satira a vremurilor. Filmul reprezinta si o imagine a societatii franceze actuale care e posibil sa nu fie inteleasa foarte bine de cetatenii altor state, pentru ca nu e usor sa inveti sa traiesti cu multiculturalitatea - insa nu e mai putin amuzant.

Imaginati-va o masa de Craciun intr-o familie cu patru fete dintre care trei sunt casatorite: una cu un evreu, una cu un arab, a treia cu un chinez. familia Culorile unite ale Benetton - cum ii numeste un concitadin. Parintii fetelor sunt putin xenofobi si putin rasisti, dar nu s-au opus fericirii fiicelor. A patra fiica - inca nemaritata - e speranta lor de parinti catolici ferventi. Cand aceasta fiica le spune ca se va casatori cu un catolic bucuria care-i cuprinde aproape ca-i arunca… in depresie!

Familia Verneuil este una bine situata, cu oameni educati, catolici traditionalisti. Marie (Chantal Lauby) si Claude (Christian Clavier) isi iubesc fiicele foarte mult si le-au educat in spiritul tolerantei, al multiculturalismului, dar sotul ii mai reproseaza sotiei - referindu-se la gineri: “Iubiti-va unii pe altii!” Iata rezultatul!

Fiica ce urmeaza a se casatori alege sa le prezinte viitorul sot la masa intr-un restaurant. Cine-i asta, baiatul care parcheaza masinile? face tatal ochii mari. Iar mama, ii povestea mai apoi psihologului - la care a rugat-o preotul, insistent, sa mearga: Nu mi-ar fi rusine sa-mi plimb nepotii in parc, mi-ar fi rusine ca oamenii ar putea sa creada ca sunt servitoarea ambasadorului Gabonului.

Fiecare minut din film e amuzant, fiecare replica are spirit. Te distrezi de la inceput pana la sfarsit in compania familiei Verneuil. Cand primele trei surori si sotii lor afla ca si cea de-a patra se casatoreste toti se gandesc la acelasi lucru: Asta e ca Fukushima pentru parinti.

Cei trei gineri se inteleg bine, dar ii mai apuca si pe ei contrele cand se intalnesc, mai ales in prezenta socrului care face ce face si mai scapa cate o observatie rasista. Reunirea acestei familii e mai mult o intalnire antirasism, nu un pranz in familie.

E un film “politic incorect” - poate ca acest aspect il face atat de amuzant! Un film adorabil!
*
Intalnirea de la Clubul cinefililor pe pagina la Carmen in fiecare sfarsit de saptamana.
sursa foto:
https://www.facebook.com/bondieu.lefilm/photos/pb.561692997258381.-2207520000.1404671835./598037173623963/?type=3&theater 

4 comentarii:

  1. ma bucur mult ca ai savurat filmul ☺ Dupa parerea mea a fost cel mai bun film de comedie 2014, dar dupa cum observi, putini sunt aceia care l-au vazut. În plus, nu este nominalizat international si nu primeste decat distinctii pe plan local - Prix Lumière, editia 20,categoria cel mai bun scenariu.
    Asa cum ai spus, fiecare replica are savoare, fiecare scena provoacă umorul, protagonistii se intrec între ei, filmul este o capodopera! ☺☺☺
    Te pup. Noapte buna!
    Trimit ganduri bune si îmbratisari, de la duo pentru trio <3 Un start bun în noua saptamâna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un film excelent, ce sa mai! :)) Cred ca nu exista cineva care sa-i intreaca pe francezi cand e vorba de comedii - sau ironii, mai ales (ironiile si/sau autoironiile lipsesc din putine filme facute de francezi)! Chiar si prin modul in care realizeaza filmele, temele si dialogurile par a dovedi cat de mult iubesc majoritatea francezilor viata si cat de putin (pare cel putin ca) le pasa de "corectitudinea politica" - dar dovedesc si intoleranta, destul de des, si nu se sfiesc sa o recunoasca, chiar daca o manifesta - mai mult sau mai putin - in gluma. Un film super tare! :)
      Pupici! :-* Noapte buna!
      Multumim! Imbratisari cu drag si de la trio pentru duo. <3

      Ștergere
  2. Daaaa.... bine zice Carmen, din păcate sunt puţini care au văzut acest film (pierderea lor) - eu una l-am „prins" pe la finalul 2014.
    O comedie de situaţie... demnă de povestit nepoţilor :)
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar: de povestit nepotilor! :) Sau de recomandat nepotilor. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.