2016-06-17

Libertatea de a muri?

In ianuarie 2012, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (PACE) a aprobat o rezolutie impotriva eutanasiei, dar aceasta rezolutie nu are un caracter obligatoriu si statele nu pot fi determinate sa isi schimbe legislatiile. Cele mai multe state (europene sau nu) incrimineaza explicit eutanasia; altele acorda circumstante atenuante celor care ucid din mila o persoana si cateva au legalizat eutanasia.

Prin eutanasie se intelege uciderea savarsita sub impulsul unui sentiment de mila, pentru a curma chinurile fizice ale unei persoane care sufera de o boala incurabila si a carei moarte este, din aceasta cauza, inevitabila. Chiar si in statele unde nu este permisa se mai practica, in anumite cazuri, dar cel care e prins ca face asta va fi cercetat pentru omor, avandu-se, totusi, in atentie, circumstantele in care s-a savarsit fapta si pedeapsa va fi individualizata in consecinta (in Norvegia, de exemplu).

Eutanasia este actiunea prin care, intr-un mod nedureros, se suprima viata unei persoane a carei suferinta grea si prelungita, este considerata iremediabila. Puterea de decizie trebuie sa apartina bolnavului, rudelor sau medicului. Acest cuvant, “euthanasia”, provine din limba greaca si face referire la o moarte usoara, frumoasa. “eu” - bine, “thanatos” – moarte.

 Eutanasia umana se practica – un fel de a spune – din vechi timpuri

Exemple (sa zicem)
In Sparta copiii handicapati erau expusi si lasati sa moara, lucru aprobat de Aristotel, pentru motive de utilitate publica (Politica VII). Platon extindea aceasta practica la batranii grav bolnavi (Republica 460).
Epicur rezuma astfel curentul general de gandire al grecilor antici: “Noi suntem stapanii durerilor, stapani in a le suporta, daca ele sunt suportabile, iar in caz contrar, stapani in a parasi viata cu suflet linistit, asa cum parasim teatrul daca nu ne place”.

Au fost si destui care erau impotriva:
Pitagora si mai ales Hippocrate s-au impotrivit eutanasiei.
Hippocrate a inclus in faimosul sau juramant aceasta fraza: “Nu ma voi lasa determinat de cuvantul nimanui in a procura o otrava sau in a-mi da consimtamantul la asa ceva”.
Cicero scria in Visul lui Cicero: “Tu, Publius si toate persoanele drepte, voi trebuie sa va pastrati viata si nu trebuie sa dispuneti de ea fara a primi porunca de la cel care v-a dat-o, ca sa nu dati dovada ca v-ati sustras de la misiunea umana pe care Dumnezeu v-a incredintat-o”.
Puţini sunt medicii care se declara in favoarea eutanasiei.

**
S-ar putea spune ca legalizand eutanasia se incalca si “Drepturile omului”:
In articolul 3 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului se spune ca “orice fiinta umana are dreptul la viata.” Iar in Conventia pentru protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale este accentuat faptul ca “moartea nu poate fi aplicata in mod intentionat.” (art. 2.1)
Parerea clericilor crestini – in special - nu o mai notez.... “Să nu ucizi” e a sasea porunca din Decalog.
Daca exista dreptul la viata de ce nu ar exista si libertatea de a muri – o moarte ”usoara, decenta”?

Ceea ce este, din punctul meu de vedere, inadmisibil, este sa fie legalizata eutanasia pentru retardati si bolnavi mintal – cum s-a incercat in 1975, in Florida (calculandu-se ca statul ar economisi astfel 5 miliarde de dolari... Cand se discuta despre... controlul asupra costului ingrijirii medicale nu mai poate fi considerata compasiune... Azi, in Olanda, pot fi eutanasiati si bolnavii de Alzheimer...
(descopera.ro)

Cum se potrivesc prevederile amintite mai sus pedepsei cu moartea care se practica in destul de multe state? E interzisa moartea aplicata in mod intentionat ori ba?
Practic – daca e sa fim obiectivi – eutanasia se practica azi, la... nivel de stat: condamnarea la moarte a unor infractori... Ar mai fi dreptul pacientului de a alege sa nu fie resuscitat in caz de accident grav si dreptul său de a refuza un tratament medical care i-ar prelungi viata.
**
In urma cu ceva timp cativa români au cerut sa fie eutanasiati... din cauza saraciei! Ori, sa compare cineva saracia cu tetraplegia (de exemplu) este cam prea mult. Cred ca respectivii au dorit numai sa atraga atentia asupra lor in speranta a... ei stiu ce, dar in nici un caz nu s-ar fi lasat eutanasiati.
E usor sa ceri – cu vehementa chiar - ceva ce stii ca nu vei obtine. Interesant ar fi fost sa li se aprobe cererea si atunci ar fi avut dovada ca saracia e mai ”buna” decat moartea.

Avem dreptul sa alegem eutanasia in cazuri disperate? Indraznesc sa afirm ca da, avem acest drept, dar reglementarile trebuie sa fie atat de clare incat sa nu lase loc abuzurilor. Sunt multe chestiuni de luat in calcul, inclusiv personalul medical dispus (sau nu) sa ucida ”la cerere” (mai ales). Amintesc si despre comertul cu organe umane, pentru transplant... si nu vom sti vreodata cati pacienti care ar fi putut fi salvati au murit si organele lor au fost donate, uneori impotriva vointei ”proprietarului”, dar la presiunile facute de medici asupra familiei acestuia.
Cei care doresc sa fie donatori de organe trebuie sa faca o vizita la un notar si sa declare explicit aceasta, si va fi inscris intr-un registru national al donatorilor de organe.

State in care eutanasia este legala

Olanda e primul stat care a adoptat o lege in materie – legea e adoptata in 2002, dar acceptata tacit inca din anii 1970 (din 2002, orice persoana cu varsta de peste 12 ani isi poate cere dreptul de a muri); e legala si sinuciderea asistata.
Belgia a adoptat o lege in anul 2002, dar numai cel care ”sufera de o boala grava si de dureri insuportabile, atat fizice cat si psihice, poate cere eutanasierea”. In 2013 a fost modificata legea si minorii cu discernamant au dreptul sa isi ceara dreptul de a muri (in conditii stricte).
Luxemburg adopta legea in 2009 – un pacient are dreptul sa isi curme viata daca sufera de o boala incurabila, insa cererea de eutanasiere trebuie sa ii fie aprobata de doi medici.
Suedia – in anul 2010, Biroul National pentru Sanatate, a anuntat ca intreruperea dispozitivului medical de mentinere in viata (eutanasie pasiva), la cererea pacientului, a devenit legala.
Canada – provincia Quebec e prima care a adoptat o astfel de lege pro eutanasie, in anul 2014 – pacientii cu boli in stadii terminale pot cere medicilor administrarea unei injectii letale, in cazul in care au dureri insuportabile. Anul acesta a fost (se zicea ca va fi) extinsa la intreg teritoriul.
Columbia – e permisa, cu limitari, din anul 2012 (numai bolnavii incurabili au dreptul; nu e permisa celor cu boli degenerative gen Alzheimer).
Elvetia – e legala sinuciderea asistata inca din anul 1930, dar eutanasia e ilegala; au dreptul la sinucidere asistata (ne-medicala) nu doar cetatenii elvetieni, ci si cei straini. Trei state americane permit sinuciderea asistata: Oregon, Washington, Montana si Vermont.
Germania – pacientii au dreptul de a refuza orice tratament care ar putea sa le salveze viata (si in RO); siniciderea asistata medical e semi-legala: medicul care are o permisune scrisa poate administra medicamente care sa scurteze viata unui pacient.
Danemarca – e permisa numai eutanasia pasiva (deconectarea de la aparate, refuzarea tratamentului); din 2002 orice pacient poate refuza orice tratament medical, dupa ce a facut o cerere scrisa. Si in Ungaria, Spania si Cehia pacientii pot refuza tratamentul; si in România pacientul are acest drept, prin legea privind drepturile pacientului.
Portugalia - eutanasia activa (administrarea unor medicamente letale) sau pasiva este condamnata, dar un consiliu etic admite intreruperea tratamentului în anumite cazuri.
In Franta, la inceputul anului 2011, au reinceput dezbaterile pe aceasta tema (in anul 2009 parlamentul a respins proiectul de lege) In anul 2005 a fost legiferata eutanasia pasiva. In anul 2013 au inceput demersurile pentru legalizarea eutanasiei, iar la inceputul anului 2016 parlamentarii au aprobat proiectul de lege prin care medicii vor fi autorizati la sedarea pacientilor suferinzi de boli incurabile in faza terminala – vor putea opri tratamentul paleativ, inclusiv hranirea si hidratarea artificiala, cu acordul pacientilor in cauza sau dupa ce discuta cu familia celor aflati in coma sau intr-o stare vegetativa..

In anul 2003 Marie Humbert a contribuit la sinuciderea asistata a fiului sau, Vincent. Si ea s-a exprimat asupra legii eutanasierii, dezbatuta in Senatul francez. Impreuna cu doctorul Frederic Chaussy, in 2003, Humbert i-a indus coma fiului sau, inainte de a-i injecta o supradoza de clorura de potasiu. Pentru ca devenise orb, mut si tetraplegic, in urma unui accident de masina, tanarul ceruse dreptul la moarte, precizeaza France Soir.
In ziua de astazi, medicii, toti cei care vor sa ajute, sunt obligati sa se ascunda, pentru a scurta suferintele unui bolnav intr-o "ambianta nesanatoasa". La fel si politicienii, a sustinut Marie Humbert. (ziare.com)

Sub o forma sau alta ”uciderea din mila” e permisa in Thailanda, Albania, Uruguay, Japonia. In Australia e interzisa, dar un timp (prin 1990) a fost permisa, in Teritoriul din Nord – a fost rasturnata de o lege cu aplicatie nationala.. La un pas de a legaliza eutanasia a fost Tasmania, in 2013. In 2015 Parlamentul Marii Britanii respinge legalizarea eutanasiei.

₪₪₪
Fapt divers: in 13 iunie 2011, BBC a difuzat prima sinucidere asistata (din istoria televiziunii) – cred ca e prea mult. In documentar e prezentata tehnica acestei practici si e filmata, minut cu minut, sinuciderea milionarului Peter Smedley, in varsta de 71 de ani, care suferea de o maladie degenerativa; filmul il arata cum soarbe dintr-un pahar amestecul letal de medicamente.

₪₪₪
Avem dreptul la viata si avem libertatea de a muri si in ”forul interior” sunt de acord cu eutanasia umana (pentru cei care o cer in mod explicit si au motive serioase), dar azi, din cauza ca nu prea mai cred in onestitatea unor reprezentanti din randul unor categorii de profesionisti (la nivel mondial), as vota impotriva eutanasiei, daca s-ar pune problema si in România. As vota impotriva si din cauza presiunii (psihice) ce ar putea fi pusa pe pacientii bolnavi, tineri sau batrani... As vota contra eutanasiei umane, desi e impotriva convingerilor personale (pentru ca omul are dreptul de a-si alege soarta), dar as vota pro eutanasie pasiva (deconectarea de la aparate, refuzarea tratamentului).
Un cinic ar spune: eutanasia reduce costurile cu ingrijirile medicale.
₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
Mai multe informatii la adresele de mai jos:
* http://selectnews.ro/medicii-belgieni-eutanasiaza-si-pacientii-bolnavi-de-depresie-in-elvetia-te-poti-sinucide-asistat-fara-diagnostic-medical/
* http://www.culturavietii.ro/2015/07/08/columbia-a-legalizat-eutanasia/
*http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Stiri/Eutanasia+umana+legalizata+in+Quebec+Canada
* http://www.hotnews.ro/stiri-international-16605452-belgia-legalizat-eutanasierea-pentru-minorii-capacitate-discernamant.htm
* http://www.clujeanul.eu/top-5-tari-unde-eutanasierea-este-legala/
* http://www.descopera.org/eutanasia-intre-compasiune-si-crima/
* http://www.urbaniulian.ro/2009/03/21/ni-se-pregateste-legalizarea-eutanasiei/
* http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/eutanasia-umana-legalizata--binefacere-sau-crima--261060
* http://adevarul.ro/international/europa/marilecontroverse-secolului-xxi-eutanasia-1_5280ab2dc7b855ff56e14a9a/index.html
* http://www.mediascop.ro/franta-legifereaza-sedarea-bolnavilor-in-stadiu-terminal/

8 comentarii:

  1. In Romania cred ca ar fi un nr. mare de cereri. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea, dar - ca de obicei - ar fi doar gura de ei. :)

      Ștergere
  2. E unul din subiectele care ma ingrozeste. Cu atat mai mult cu cat sunt institutii care prezinta acest subiect in termeni de profit - pierdere ceea ce e monstruos si de neacceptat.
    Oricum doamne fereste sa ajungi intr-un momemt de cumpana cand un astfel de gest pare a fi ultima solutie...

    Draga Diana, sa ai o seara frumoasa si plina de ganduri frumoase! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine ma ingrozeste, dar ii inteleg pe unii dintre cei care o aleg - am avut o prietena care, in ultimele 6 luni de viata, a dorit sa moara (ar fi ales, probabil, sinuciderea, dar a impiedicat-o credinta). A fost cumplit... :(
      Atunci cand e prezentata ca fiind si o metoda de a economisi bani e... monstruos, exact cum zici! Si mai e vazuta, de unii, ca o metoda de a scadea numarul oamenilor de pe asa-zisa greu incercata planeta. :(

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai o duminica minunata!

      Ștergere
  3. Bună Diana!
    Interesant și totodată îngrozitor subiect,nu potsă vorbesc despre așa ceva!
    Îți doresc un weekend plăcut și plin de bucurii,Diana!
    Pup și îmbrățișez cu tot dragul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena.
      E, cu adevarat, un subiect ingrozitor, dar numai cei care sufera ii pot intelege... "utilitatea"; de exemplu, aceia carora nici o doza mare de morfina nu le mai diminueaza durerile... :(
      Multumesc, Elena!
      Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  4. Minunat articol, ca de obicei scrii despre subiecte foarte interesante.
    Eu, personal, sunt de acord cu eutanasia. Desigur, doar cand este vorba despre boli incurabile, oameni care sufera ingrozitor.. in niciun caz nu mi-as dori ca eutanasia sa fie la indemana oricui si din orice motiv (cum spuneai exemplul cu saracia). Chiar cred ca daca un om are dreptul la viata, ar trebui sa aiba si dreptul de a face cu asta ce vrea el. De ce sa obligam oamenii sa ramana in viata cand acestia nu vor? Sper sa nu fie cazul, dar daca as ajunge vreodata atat de bolnava incat sa stau la pat, sa depind de altii, sa nu mai am sanse de o viata normala, sa nu ma trezesc dintr-o coma, sa fiu intr-o stare terminala, etc.. mi-as dori sa mor cat mai repede. Mi se rupe sufletul cand vad oameni/animale care sufera si nu poti sa le faci nimic. Motanul meu a fost sacrificat cu eutanasie, si intr-un fel sa stii ca m-am simtit foarte usurata cand am simtit ca i se oprise inima, nu pot sa imi imaginez cat de oribil ar fi fost sa moara incet si in atata suferinta.
    Cat despre organe, as vrea si eu sa fiu donanta, desi inca nu m-am interesat de cum trebuie sa procedez aici. Am fost donanta de sange timp de multi ani, acum din motive de sanatate nu mai pot dona. Insa organele, as fi incantata sa stiu ca moartea mea ar putea ajuta pe cineva. Corpul si-asa ramane gol, nu o sa mai am nevoie de el.

    O saptamana frumoasa, Diana! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Evelyn.
      In principal, si eu sunt, insa ma tem ca este exagerat acceptata - pentru prea multe cazuri si, poate, si in cazuri unde nu e deloc necesara; ma gandesc ca si nevoia de donatori de organe e mare si e posibil (poate chiar probabil) ca multi dintre cei eutanasiati sa fie (sa ajunga) donatori de organe - daca e cu accept, foarte bine. Eutanasia este incurajata in foarte multe cazuri si in ideea (oribila) de scadere a cheltuielilor cu ingrijirile medicale dar si pentru diminuarea populatiei Terrei - nu zic ca-i asa, dar ar putea fi, avand in vedere multiplele teorii "date pe piata" de fel si fel de "savanti".
      Nu m-ar deranja sa donez organe doar ca am asa o retinere. Acum cativa ani vedeam la stirile locale o multime de oameni care ajungeau la urgente in stare grava, dar in viata (in urma unor accidente rutiere, in principal) si familiile lor donau organele celui decedat intre timp. Si s-a nascut o intrebare: oare chiar nu mai puteau fi salvati? De aceea, intr-un fel, cei care nu-s donatori ar putea avea o sansa in plus de a fi salvati.
      Candva am donat si eu sange - pana prin 1991, cand am avut o cadere brusca a glicemiei si medicul m-a sfatuit sa nu mai donez sange, desi analizele au iesit bune. Si n-am mai donat de atunci.

      Multumesc, Evelyn. Iti doresc sa ai o zi cat mai frumoasa! Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.