2016-07-14

Fel de oameni

La o pagină de barfă…
desen cu doua femei care barfesc

Intr-un bloc se muta o femeie inalta, eleganta, dichisita, cu ochi expresivi precum ai viezurelui. Cât era ziua de lunga statea pe langa bloc, isi plimba pisica si intra in vorba cu toata lumea. Fiecare discuta cu ea – era firesc, era nou venita, voia sa-si cunoasca vecinii. Unora nu le-a placut din instinct. Cand a inceput sa puna intrebari personale despre vecini cei mai multi au rarit-o cu ea si au ramas la “Buna ziua” hai pa! Ceilalti nu… Au continuat.. Cand cineva te ia cu dulcegarii si cu “era sa aveti o scama”, desi atunci te vede prima data, cred ca toti receptorii ar trebui sa se activeze si ar trebui sa iei urgent distanta.
Sa n-avem parte de asa oameni in viata noastra (am intalnit si eu o astfel de femeie, si stiu cum e sa nu intelegi de ce unii te privesc cruciş la un moment dat).

A inceput apoi, femeia, sa se ia de unul dintre vecinii de pe palierul ei. Ba ca o deranjeaza florile de pe hol (erau acolo de ani si nu incurcasera pe nimeni), ba ca baiatul lor trânteste uşa de la lift… A facut scandal dupa scandal până cand oamenii au ales sa se mute – acuzatia ca baiatul lor i-ar fi ucis una dintre pisici a fost capacul.

Cand ea a venit in bloc o cautase cineva la un moment dat si a zis: “Vai de capul vostru cu asta in bloc! Noi doar ca n-am facut chef cand a plecat!” Oamenii au crezut ca o fi vreo chestiune personala. Timpul a aratat ca omul era serios si a vorbit in numele tuturor fostilor vecini ai acestei femei.

Incepuse sa zica unui-altuia: “Cutare a zis despre tine ca…” Incerca sa bage zâzanie intre vecini, dar nu i-a mers faza pentru ca cei mai multi se cunosteau acolo de peste patruzeci de ani si n-aveau cum sa-i dea crezare. A urlat la tatal – varstnic si bolnav – unei vecine si a doua zi au chemat ambulanta. Omul se speriase groaznic, neintelegand de ce urla la el, dupa ce i-a sunat la uşă. Ce a facut fiica acestuia? Discuta cu ea, o baga in seama. La naiba! Salut-o, dar nu mai sta la discutii! Fii monosilabica daca nu poti fugi de ea sau aveti acelasi drum!

Unii au ales s-o ocoleasca – unii doar o saluta, altii o ignora.

Pe diverse motive a reclamat cativa oameni din bloc la procuratura. Dupa un fost presedinte de asociatie striga pe strada “Hotule! Ai furat banii asociatiei! Zugravesti din banii nostri!” Omul s-a saturat si a renuntat, desi era un om hotarat, priceput la multe si era util. Acum e presedinte un batranel din care femeia face ce vrea – ii mai pun stavila altii, atunci cand afla despre una-alta.

Desi reclamati la procuratura doar asa, sa-i şicaneze – mai ales ca-s varstnici si mai toti sufera ba cu una ba cu alta – unii au ales sa fie prieteni cu ea in continuare, dupa scandaluri in toata regula. Ce sa fac? Ea a venit cu lugu-lugu… Mno, asa sa faceti! Unii au prostul obicei de a linge unde scuipa…
Un astfel de om trebuie izolat de comunitate, nu incurajat. Se tem ei ca-i cheama iar la procuratura? Posibil… Pe asta mizeaza, probabil, si femeia. Politaii o stiu deja, si au spus fiecaruia: “Nu avem de ales, trebuie sa cercetam” – si asa e… Până o reclama careva pentru denuntare calomnioasa (inducerea in eroare a organelor judiciare)… De ce nu se incumeta lumea?! Poate pentru ca e greu de dovedit…

Inteleg obedienţa faţă de lege, de cei care o aplica, dar nu inteleg servitutea. Si nu inteleg absolut deloc obedienţa faţa de vecini, de exemplu. Pe principiul “vreau sa am liniste” n-o sa se schimbe in veci ceva in bine, nici la nivel micro, nici la nivel macro.

Colacul peste pupăză? Au ales-o şefă de scară! S-ar putea zice ca unii merita ceea ce primesc…

Sursa foto: http://tamilculture.com/not-hear/

7 comentarii:

  1. Oare un astfel de comportament are si o denumire medicala?
    Pentru ca mie mi se pare o "defectiune tehnica", pe undeva!

    Zile frumoase, Diana, alaturi de oameni dragi tie! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma hazardez sa spun (ghidandu-ma dupa experienta personala avuta cu o persoana asemanatoare) ca e posibil sa aiba (cel putin) o personalitate narcisica... pentru ca sanatos la cap nu poate fi un astfel de om (putin narcisism nu strica, dar in doze mari e daunator celorlalti). :) Poate si o doza de personalitate paranoida – doamna care-si spunea oful amintea si unele scene in care femeia le zicea vecinilor ca baiatul nu stiu cui cobora de pe bloc in scara, sa nu fie vazut ca vine la maica-sa (chestiune absurda, pentru ca respectiva familie nu are probleme) - a schimbat usa care da spre terasa si cheia o are numai ea - si ca un alt vecin urca noaptea si suna la usa ei apoi fuge - a pus gardulet din fier forjat in dreptul treptelor, sa se izoleze de ceilalti (ea avand apartament la ultimul etaj). Cel mai rău mi se pare faptul ca (se pare) i se permite sa faca ce vrea...
      Indiferent ce-o fi in mintea ei au de tras ceilalti – stiu din experienta proprie...

      Multumesc, la fel, Suzana draga!
      Ziua minunata sa iti fie! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Avem si noi asa ceva in bloc... Buna ziua si la revedere si ... cam atat. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori nu functioneaza "buna ziua si la revedere". :)

      Ștergere
  3. Cred că fiecare bloc are specimenele lui. Altfel ar fi prea frumos. Poate că cea mai bună soluţie e ignorarea. Dacă se poate... deşi uneori asta îi îndârjeşte şi îi face pe oameni şi mai şi decât sunt deja.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca bine zici: prea ar fi frumos fara d'astia! :) Ne-am obisnui cu binele. :)

      Ștergere
  4. In blocul unde am crescut apartamentele au fost cumparate (la sfarsitul anilor '60) inainte de a incepe cosntructia imobilului si au fost oameni tare cumsecade, până prin 1991, cand multi s-au mutat "la casa" sau au plecat din RO. Acum sunt si aici fel si fel... :( In acest sens as zice ca si eu sunt antisociala cu nou venitii din bloc. :))
    Da! Uneori e foarte usor sa alegem compania blanosilor! :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.