2016-07-18

Informare prin dezinformare: incidente cu ursi

un grup de oameni cu televizor in loc de cap, manevrati de o mana, ca pe marionete

Stiu de multi ani ca “stirile” la televizor si prin ziare sunt astfel prezentate incat sa se potriveasca intereselor celor care “dau banul” – aceasta in special in politica - dar am constatat si cu alte ocazii, pentru care nu intrezaresc interesul.

In cazul ursilor, probabil, doresc sa deschida sezonul de vanatoare si sa-l pastreze deschis tot anul… Vanatorii isi doresc, probabil, cranii si blanuri de urs brun, vor sa acumuleze puncte…

Ursul carpatin e protejat prin lege; in România vanarea lui e permisa numai in regiunile unde exemplarele se intalnesc in numar excesiv (de ce nu le-ar reloca unde sunt mai puţine exemplare?!) si numai daca pagubele facute de aceste animale sunt intr-un numar foarte mare.

Am mai scris despre caruselul stirilor si revin, cu un exemplu simplu:

Sambata, 16 iulie, a fost impuscat un urs care a atacat, joi, o persoana (ranind-o grav) si una sambata (despre aceasta s-a scris foarte… vag pentru ca n-a fost ranita datorita prezentei cainelui).

Joi, 14 iulie (ziua atacului)
Atacul a avut loc în jurul orei 15.00, pe strada Calcarului din Cartierul Valea Cetăţii, o zonă în care urşii coboară până în poarta caselor. Bărbatul ieşise în fundul curţii casei sale de pe strada Calcarului, la liziera pădurii, să cureţe zona, aşa cum obişnuia să facă de când s-a mutat aici. […]
nu se ştie încă ce soartă va avea vârstnicul sfâşiat astăzi de urs, care este internat în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţeand de Urgenţă.
(http://stiri.rttbrasov.ro:8085/SitePages/DetaliiStire.aspx?idc=3125)

Declaratia unui vecin: A venit din padure pe picioarele lui, n-a mai putut sa intre in casa, a cazut. Ranile de la gât fiind foarte profunde nu se putea exprima decat cu da si nu. A fost intrebat daca a fost atacat de cineva, a zis ca da, daca a fost urs, a zis ca da.
(http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/un-barbat-a-fost-atacat-si-muscat-de-gat-de-un-urs-langa-brasov-ce-l-a-salvat-din-coltii-animalului-salbatic.html)

Nu este într-o stare gravă. Va mai rămâne internat câteva zile la secția chirurgie plastică sub tratament, a mai spus dr. Gabriela Chițea.
http://brasovromania.net/2016/07/brasov-barbat-atacat-de-urs-racadau-vezi-care-este-starea-lui-acum/

Ce declara, in 15 iulie, un specialist chemat “la caz”:
Atacul s-a întâmplat la 400-500 de metri de casa omului, dar în pădure. Mergea să aducă pământ de flori, câinele a stârnit ursul care dormea în tufişuri, la răcoare, iar acesta a venit spre om, atacându-l. Important este ca oamenii să conştientizeze că în zonele de pădure din Braşov şi Valea Prahovei densitatea de urşi este ridicată. Este de 80 de exemplare pe 10.000 de hectare habitat, în condiţiile în care în alte ţări 80 de exemplare reprezintă populaţia întregului stat, a punctat sursa citată.
Mai jos, in acelasi articol, scrie:
Pe fondul cinegetic al Regiei, care are o suprafaţă de 12,6 hectare, sunt în jur de 60 de urşi, în condiţiile în care densitatea optimă este de 20. Numărul mare al exemplarelor, precum şi faptul că fondul cinegetic este împrejmuit de localităţile Braşov, Poiana Braşov, Predeal, Săcele, sunt factori care determină apariţia conflictelor om-urs, potrivit reprezentantului Regiei. […]
(http://www.mytex.ro/stiri/278-112/528575-brasov-atentie-din-moment-ce-a-dat-de-sange-ursul-din-racadau-va-reveni-la-locul-atacului-mai-agresiv-foto.html)

15 iulie:
Bărbat atacat de urs în propria curte, în cartierul braşovean Răcădău
(http://stiri.tvr.ro/barbat-atacat-de-urs-in-propria-curte-in-cartierul-brasovean-racadau_76455.html)

17 iulie:
Odiseea ursului din Racadau s-a incheiat, insa cu pretul vietii unui om.
De fapt, e vorba despre viata unui caine, scrie in acelasi articol, dar cei care citesc doar titluri pot fi usor indusi in eroare:
Ursul din cartierul Racadau de la marginea Brasovului, care a ranit miercuri (?) un localnic, a mai atacat sambata un om in aceeasi zona. Este vorba despre un barbat care se plimba insotit de cainele sau. […] Cand ursul deosebit de periculos a dat navala, cainele credincios si-a aparat stapanul cu pretul vietii.
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ursul-din-racadau-a-mai-atacat-sambata-un-barbat-cainele-omului-s-a-pus-in-calea-animalului-dar-nu-a-scapat-cu-viata.html

Urmatorii care vor prelua informatia vor sustine ca omul a fost atacat de urs in propria-i casa / in apartamentul de la etajul 4?

S-ar putea spune că diferenţele nu sunt mari, dar sunt suficiente pentru a naşte dispute între cei care citesc şi, eventual, discută acelaşi eveniment, între cei care cred că e de dorit protejarea animalelor şi cei care detestă animalele. Dacă în astfel de cazuri – minore, raportate la nenorocirile care se întâmplă in lume – nu vor / nu pot / nu ştiu (?) să difuzeze adevărul, cum aş putea crede că în chestiuni majore, când interesele unora sau altora sunt evidente, vor difuza adevărul?

Sursa foto: http://fewmayknow.com/tag/dave-zirin/

6 comentarii:

  1. Mi-ai adus aminte de aceasta povestioara:
    http://dorusupeala.ro/bancul-cu-comunicarea-interna/
    Mereu va fi o falie intre informatia bruta si modul cum este preluata - interpretata. Cine are insa timp sa verifice din mai multe surse cazul real?
    Multe din stiri sunt modificate de interese sau pur si simplu din dorinta de a parea mai interesante. Totul este distorsionat, de multe ori iremediabil. Din pacate.

    Sper din tot sufletul sa mai apara si vesti mai bune! :)
    O saptamana frumoasa, draga Diana! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super fain bancul! :)))) Multumesc! Se potriveste si in cazul “informarii populatiei”. Of-of-of! :)))
      Pe lipsa de timp pentru verificare informatiilor se bazeaza si “stiristii”, si nu reusesc sa inteleg daca este neprofesionalism sau rea vointa… De parca ar conta foarte mult. :) Incalcarea codului deontologic e clar ca este.

      Sunt si vesti bune. :) Scria cineva pe FB ca s-a simtit foarte mândru (desi e ceva ce intra in atributiile unor angajati din consulate/ambasade) ca numai cei de la consulatul român s-au deplasat la aeroporturile inchise in Turcia, sa se intereseze de cetateni, si numai România a trimis un avion pentru a-i aduce acasa. Altfel spus: daca se vrea, se poate.

      Multumesc.
      Iti doresc, cu drag, o saptamana minunata! Pupici! <3

      Ștergere
  2. idioti=probabil ca tiriac plateste bine articolele astea ca sa poata continua celebra lui vinatoare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am gandit si la el... N-o sa uit curand macelul facut in 2005 (cred ca nu ma insel) la vanatoarea de mistreti, cand Sirbu s-a impuscat in... zona inghinala.

      Ștergere
  3. Mass-media e un mare control al puterilor externe, un control care vrea să spele creierele prin cele mai ieftine mijloace şi care vrea să creeze o societate haotică. Nu o să cred niciodată ştirile care apar acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu cred total; verific, atunci cand e in discutie ceva serios - nu voi sti tocmai adevarul dar voi sti o mai mare parte din acesta. :)
      Uneori am senzatia ca jurnalistii sunt platiti sa semene zazanie...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.