2016-10-26

Reciclare. Când agenţii locali n-au de lucru

Mare actiune, mare, de ordine publica la Brasov!

Cand nu amendeaza oameni care hranesc pisicile din zona blocului agentii de la “politia locala” amendeaza cautatorii in gunoaie care aduna peturi si le vând la centrele de reciclare. Pentru pisici priviti spre Bistrita, pentru reciclabile spre Brasov
Pe motiv ca de adunat si reciclat se ocupa numai firmele acreditate de primarie, politistii locali au amendat un cetatean care a fost prins in flagrant ca “fura” deseuri de plastic de pe platformele de depozitare a deseurilor (containere de gunoi “rezidentiale”) dintr-un cartier brasovean. Omul a fost amendat si plasticul (recipiente din plastic) confiscat.
O fi o forma de a asigura veniturile firmelor care se “ocupa” de colectare? Doar ma intreb…

(de la inceputul anului au mai amendat destui, zic purtatorii de vorbe ai politiei locale).

Aceiasi politisti locali au anuntat razii in tot municipiul pentru ca, deh!, “hotii” trebuie neaparat prinsi si pedepsiti. Amenzile pentru astfel de gesturi sunt cuprinse intre 500 si 5000 de lei pentru persoane fizice si intre 2000 si 20 de mii de lei pentru persoane juridice.

Cum de le-a venit ideea aceasta de a amenda pe aceia care abia au dupa ce bea apa si – multi – dorm sub cerul liber? Cum isi imagineaza acesti agenti – si cei care au dat ordinul – ca acesti oameni vor plati vreodata amenzile primite? Ce-or sa le faca? ANAF le va executa silit baracile in care “locuiesc” sau cartoanele pe care dorm? Vor preda datoria firmelor de recuperatori?

Aceasta operatiune desfasurata de cei numiti “oameni ai străzii” este cea mai grava problema a Brasovului si se lucreaza serios impotriva hotilor care fura “reciclabilele” de prin containerele de gunoi.

Oare i-ar amenda si de-i prind adunand plasticul de prin paduri, de pe malul apelor, de pe marginile de sosea?

Unii ar spune ca astfel scapam de cautatorii prin gunoaie. Nicidecum, pentru ca vor scotoci dupa resturi de mancare si dupa cine mai stie ce! Deseurile acestea le asigura unora o paine pe zi (nu zic ca nu o fi vorba si de vreo retea, si derbedeii aceia profita de oamenii sarmani, dar nu asa se scapa de infractori, lovind tot in nevoiasi). Un kg de “peturi” e cativa bani (vreo 50-70 de bani “peturile” transparente). Din suma ce ar reveni celui care le-a adunat se retine “la sursa” impozitul pe venit (pentru ca nevoiasii nu pot fi urmariti fiscal statul a impus firmelor sa retina venitul pe profit). Pentru 100 de kg “pet” ar castiga, sa zicem, 60 de lei, din care se scade impozitul de 16 %. In mod cert cel care le-a adunat se va imbogati

Cred ca in toate statele care se considera dezvoltate (si civilizate) exista o limita de venit până la care nu se percepe impozit, doar aici nu… Ba da, pentru castigurile la loto, de exemplu, nu se percepe impozit pentru sumele de sub 600 de lei. Altfel spus: cei care cauta in gunoaie pentru un ban sunt impozitati, cei care arunca banii pe jocuri de noroc, nu. Loteriei Române trebuie sa i se asigure venituri serioase prin incurajarea “jucatorilor mici” care mai mult cheltuiesc decat castiga, luna de luna.

Mai in gluma, mai in serios: Incep sa inteleg de ce au infiintat "politia locala", formata din cetateni care nu au o pregatire de specialitate.

4 comentarii:

  1. Ratasem articolul asta! :D
    La noi inca nu sunt atat de cinici. Sau poate orasul e prea mare...
    Prin cartierul meu vigilenta este la batranicile cu patrunjel si marar.
    In afara de comentariul ca legislatia noastra este complet anapoda si sunt convinsa ca nu a fost armonizata cu cea din UE pe multe subiecte, mi se pare ca este vorba si de inimi impietrite si fara mila fata de semenii saraci. Nu stiu cum s-a ajuns aici; parca triumfa cinismul,rautatea si hotia, din pacate...

    Seara excelenta, draga Diana! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Iti multumesc pentru vizite, draga Suzana. <3

      Aaaa... Si aici sunt tare vigilenti cu cei care vand verdeata la "margine de piata" sau de trotuar... :(
      Sunt inimi care bat pentru cei care urmaresc interesele unor indivizi - deh! daca acesti oameni aduna deseuri si le duc la centrele de reciclare cei "aprobati" de primarie cum sa-si mai justifice banii?
      Cred ca nu e doar "parca", ci chiar triumfa. :(

      Multumesc, Suzana draga!
      Iti doresc sa ai un weekend minunat! <3

      P.S. Sper ca stii: nu e absolut nicio problema daca sari din cele ce debitez pe aici! :)

      Ștergere
  2. Ca la noi... la nimeni! Atunci când zic și eu că mai sunt în țara asta locuri în care prostia mioritică a trecut.... pe lângă, dau de câte o știre de-asta, care îmi dărâmă speranțele. Chiar dacă anumite zone ale țării sunt ceva mai răsărite decât altele, în esența sufletului românesc toți suntem la fel, cu aceleași năravuri și defecte seculare, pe care avem mare grijă să le transmitem mai departe, să cumva să pierdem „comoara” de prostie!
    Peste tot sunt amărâți care caută prin gunoaie și se chinuie să adune acele peturi, pe care românul nu le-ar pune niciodată în containerele speciale pentru plastic. Eu chiar i-aș încuraja pe acești oameni sărmani să strângă cât mai multe reciclabile, căci în nădejdea „firmelor acreditate”.... vor rămâne nestrânse. Doar acești vitregiți ai soartei sunt în stare să cotrobăie prin toate gunoaiele după recipientrle din plastic sau metal. Pentru o pâine tare amară. Să le mai dai și amendă? Halal să le fie polițiștilor brașoveni! Și celor care au decis o asemenea aberație.
    Weekend frumos și un sfârșit de octombrie cât mai bun, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare adevar zici. :) In toate zonele din RO oamenii par a avea - in majoritate - acelasi suflet negru, aceeasi... mentalitate ingusta... :(
      Autoritatile din RO se comporta ca si cum nu mai exista saraci pe aici, ca si cum "asistenta sociala" functioneaza perfect. Le-au interzis celor nevoiasi cam orice: transportarea deseurilor cu caruta, prelucrarea ceaunelor si alte cele fara a plati autorizatii si fel de fel de taxe, etc. si acum nu mai au voie nici sa adune deseuri de pe la containere...
      Cred ca mici sunt sansele sa ne descurcam pe cont propriu in RO - si sa ne fie bine pentru ca marimea taxelor descurajeaza pe foarte multi. :(
      La fel zic si eu: halal sa le fie politistilor brasoveni - desi vina o au sefii lor. O multime de cetateni s-au inghesuit sa devina "politisti locali" si cei care au trecut probele incep sa creada ca ei sunt buricul pamantului. :( Nu degeaba se spune ca nu oricine poate fi politist (local sau altfel).

      Multumesc asemenea, Alex draga. Zile fericite iti doresc! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.