2018-03-16

Ziua internaţională “tot ce faci este corect” – 16 martie

Clientul are intotdeauna dreptate, zice-o vorbă. Azi, cu atât mai mult, clientul va avea dreptate. N-am timp să cred asta. Istoria recentă ne-a cam obişnuit (pe noi, românii, cel puţin) că nu clientul e cel care are întotdeauna dreptate.
După ziua "tot ce crezi este greşit", azi e Ziua Internaţională “tot ce faci este corect” – corect, bine, drept.
Acţiunile omului sunt determinate de nevoile sale şi aceste nevoi pot fi individuale, comune sau de grup, dar pot fi foarte diferite – de la individ la individ, de la grup la grup – şi, destul de des, interesele unora sunt in conflict cu interesele altora. A fi corect înseamnă “fără greşeală”, in principal – cine n-a greşit vreodată să arunce primul piatra – şi înseamnă a respecta regulile dintr-un domeniu dat (zice dicţionarul explicativ al limbii române). Dar! Dacă toţi ar fi respectat regulile din anumite domenii in care au activat probabil că omenirea ar fi rămas la stadiul… comunei primitive.
Hm. Ceea ce este corect nu este întotdeauna şi bine – pentru noi, pentru alţii. Nici ceea ce este drept nu este întotdeauna bine… pentru unii, pentru altii. Ceea ce este drept este întotdeauna şi corect? Nu întotdeauna, dar aş lungi foarte mult textul extrapolând… extrapolarea. Altfel spus: nu am de gând să despic firul in patru. Mă opresc, totuşi, la un exemplu: e drept ca homosexualii să se poată căsători. E bine? E corect? Răspunsurile la aceste două întrebări pot fi doar subiective, in funcţie de fiecare individ in parte. Azi, oricare ar fi răspunsul este cel… corect!
Această celebrare neoficială e bună pentru toţi! Luăm o pauză de la seriozitate şi ne distrăm imaginându-ne cum ar fi să… nu ştiu! Ceva! Ceva ce nu ne-ar da prin minte să facem într-o “zi obişnuită”. Să ne dăm cu schiurile pe un deal abia înverzit! E corect? Nu e nici greşit. E bine? De ce n-ar fi dacă ne distrăm, fără a deranja pe alţii şi fără a distruge ceva? E drept? Dacă nu încălcăm vreo lege sau dreptul altuia, da, avem dreptul să ne dăm cu schiurile pe un deal abia înverzit.
Cred că ideea celebrării unei astfel de zile - tot ce faci este corect – a apărut pentru a ne aminti să lăsăm in urmă trecutul; nu contează ce-am făcut ieri (până ieri), ci ceea ce facem azi, convinşi că facem bine, că e drept, că e corect.
Această celebrare, însă, nu dă nimănui dreptul să fure, de exemplu, sau să treacă strada pe culoarea roşie a semaforului. Astfel de fapte vor fi pedepsite prin lege.
Ştiţi ce? Corect ar fi s-o las baltă, ‘că mă afund in filosofie şi încep să scriu citate pentru a-mi argumenta afirmaţiile. Ar fi şi bine s-o las baltă, pentru că îmi zăpăcesc neuronul care mi-a mai rămas. Ar fi drept s-o las baltă – e dreptul vostru să fiţi scutiţi de elucubraţii.
Zi frumoasă să aveţi şi tot ceea ce faceţi să fie bine – pe termen lung – să fie drept şi corect! Ignoraţi relativitatea, pentru o zi.

16 comentarii:

  1. Corect...important este progresul înregistrat, nu locul I cu coroniță.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Multi dintre cei care au avut "coronita" candva sunt azi uitati.

      Ștergere
  2. Hello dear Diana!
    I really enjoyed reading your post and I agree with your thoughts!
    Enjoy your day and have fun!
    Wishing you a lovely day and a happy weekend!Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Thank you!
      Happy weekend I wish you, too! :) Hugs!

      Ștergere
  3. Hahaha, articolul de astazi este si mai simpatic ca cel de ieri.
    Citeam randurile tale si imi imaginam fiecare faza descrisa 😂 eu personal m-am vazut in grupul celor care se dadeau cu schiurile pe dealul inverzit 😂🤣 Da, corect edte sa ne distram, fara insa sa deranjam pe cineva sau sa distrugem bunurile comune sau cele care nu ne apartin.
    Despre trecerea cu masina pe strada nerespectand culorile semaforului am auzit cazuri de persoane care cica au facut-o sa se distreze, sa vada ce se poate intampla 🤤 insa majoritatea celor care incalca aceasta regula o fac nevoit. Ceea ce se intampla insa relativ des in Germania, sunt "concursurile" care merge mai repede cu masina, in mijlocul orasului! Tineri cu creier de bibilica dar posesori de masini cu motoare tari si mari, se intrec si nu de putine ori concursul se sfarseste cu victime! Chiar saptamana trecuta a fost un caz al unor tineri acuzati initial de "omor premeditat" au scapat datorita talentului avocatilor apararii, prin schimbarea acuzatiei in "omor fara intentie" vu toate ca un barbat nevinovat, aflat la locul nepotrivit la locul nepotrivit, a intrat dintr-o staduta laterala pe strada cu concursul si a decedat in urma impactului cu una din masinile ce goneau cu 230k/h in zona in care permis era doar 30km/h!
    Infiorator!!!
    Dar sa nu ne inzristam astazi, cand de weekend nu ne mai despart decat cateva ore 😊 Un sfarsit de saptamana insorit si parfumat iti doresc, Diana draga 😘
    (Iar scriu de pe telefon... sper sa nu fie greseli majore). Ganduri bune de la trio pentru trio 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La locul nepotrivit si la timpul nepotrivit... am vrut sa zic 🤔

      Ștergere
    2. :) Tu esti "raspunzatoare" de acest text. :) Nu ma gandisem sa scriu ceva pana nu am citi comentariul tau. :)
      Ce nebuni, tinerii! Si, in acest caz, niste "nebuni urati"... Oare au creier doar cat sa-i ajute sa invarta un "covrig"? :(
      Cartierul unde locuim este unul cu bulevarde largi si, destul de des, sunt organizate si aici astfel de concursuri. Pe la inceputul anilor 2000 au reclamat oamenii galagia din timpul noptii si autoritatile au montat "limitatoare de viteza" - au incetat si cursele (stiu bine pentru ca il plimbam pe Boby la ore tarzii din noapte. :) Acum, au scos limitatoarele si, din cand in cand, iar sunt concursurile acestea ilegale - stiu pentru ca, uneori, o plimb pe Miki la ore tarzii din noapte. Din fericire, nu s-a inregistrat un accident atat de tragic...
      Ah! Tangential cu "priceperea avocatilor"... Prin anii 1990, pe trecerea de pietoni de pe bulevard a avut loc un accident mortal, produs de un sofer "important", se pare. Ce-au facut "smecherii"?! Imediat au venit, au sters "zebra" si au desenat-o cativa metri mai departe - accidentul, astfel, nu s-a produs pe "trecere" si... mortul a fost vinovat. Pur si simplu nesimtire!
      Vorba ta, Carmen draga! :) Sa ramanem la schiatul pe deal inverzit! :) Multumesc, la fel! Iti doresc sa ai un weekend minunat - ca meritat este! :)
      Imbratisari si pupici, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
    3. Mi-am dat seama. :)
      Multumesc pentru interes si pentru apreciere. :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  4. Dedpre această "sărbătoare"- celebrare chiar nu am auzit şi mi se pare inedită. Bine ar fi săți putem urma sfatul de a lăsa totul în urmă trăind clipa cu buxurie, corectitudine şi bun simț. Să-ți fie ziua aşa cum ți-o doreşti, Diana! 😊🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt asa de multe inedite in calendarul pe care l-am descoperit pe net! :) Unele ma amuza numai citindu-le denumirea. :)
      Daaa... Ar fi super-fain sa putem sterge din amintire clipele mai putin placute dar... si acestea ne definesc. :)
      Multumesc, Dana draga! Asa sa fie! De cat mai mult bine iti doresc sa ai parte!

      Ștergere
  5. Când scriu de pe telefon fac tot felul de greşeli. Scuze! 😆

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, dar - zau! - nu trebuie sa te scuzi. :)

      Ștergere
  6. Poate nu intamplator cele doua zile sunt consecutive!
    Oricum, orice am face, ideea este sa nu-i afectam in vreun fel pe ceilalti. Eu cam asa vad rezumatul rezumatului. Si in acest caz e valabila ideea. Altfel, daca cineva are de suferit de pe urma actiunilor mele, totul e cam naspa!
    Sper ca ai avut o zi pe placul tau azi si la fel in continuare! Pupici si have fun! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod sigur nu e intamplare. :)
      Asa si este rezumatul rezumatului. :) Atunci cand faptele noastre dauneaza altora... nu mai e corect. :)
      Vineri, 16 martie, a fost o zi mai placuta decat multe altele de pana atunci. :)
      Multumesc, Suzana draga! Zile fericite iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  7. Ziua de ieri sarbatoreste azi :))))
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau... isi ia revansa! :)
      Intotedauna, cred, azi trebuie sarbatorita (si) doamna ieri! De ce? Pentru ca am trecut cu bine de ea. :))
      Pupici! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.