2014-12-18

Taximetristul de serviciu

Farmecul vieţii se manifestă din plin încă din zori de zi când, la ora şase – plus-minus câteva minute – vecinul taximetrist îşi trânteşte portiera, se aşează la volan, ambalează motorul şi-l ţine aşa, ambalat în gol, câteva minute vara şi muuulte minute iarna (închiriază-ţi, omule, un garaj subteran, că-s destule în zonă!). Iarna bate la poarta anotimpurilor! Iarna, când zăpada îngheaţă pe parbriz o raşchetează cu simţ de răspundere în timp ce motorul toarce zgomotos – prea zgomotos în liniştea zorilor!
Fie primăvară, vară, toamnă, iarnă, vecinul taximetrist are program fix – ca un cuc de ceas – parfumând cartierul cu mirosul gazelor arse care se insinuează în dormitoare prin ferestrele deschise (vara mai ales, în zori de zi, când somnul tare-i dulce). Motorul lui trezeşte păsările înainte de vreme şi ciripesc nemulţumite din cauza duduitului motorului pe care-l turează bine, să-şi ia benzină, mai ales în zilele răcoroase (şi pe-aici e răcoare zilnic în zori de zi). Ce plăcere! Să te trezeşti în zori – când ai putea dormi încă vreo doua ore! – şi să inspiri minunatele gaze arse la şase dimineaţa, în fiecare zi – pentru că cei mai mulţi taximetrişti nu-şi iau zile libere nici sâmbăta nici duminica...

Normal că omu' trebuie să-şi câştige banii pentru existenţă! Dar mă întreb: de ce trebuie să o facă pe plămânii şi nervii altora, turându-şi motorul la nici zece metri de ferestrele celor care n-au fost inspiraţi să-şi cumpere apartamente la mare înălţime iar el ar avea alternative? Nu-i firesc! Nu-i politicos! Nu-i de bun simţ! Nu-i normal! Ah! Normal e un program la maşina de spălat!

Concluzie: motorul turat face parte din farmecul vieţii! In state emancipate operaţiunea poate dura doar câteva minute - foarte puţine.

8 comentarii:

  1. trist! este o tema pe care este greu sa o îngradim prin lege... Codul rutier prevede amenda pentru lasarea motorului în gol, pe o strada publica - daca aceasta nu e necesara pentru încalzirea motorului. Tja... cum sa dovedesti ca nu este necesar?! Prin Codul civil deasemenea nu poate fi atacat decât daca are masina pe teren privat - pentru perturbarea ordinii publice. Despre protectia mediului nu se pune problema aici, pentru ca se presupune ca are verificarea tehnica la zi si daca emisia de gaze ar depasi limita admisibila, masina nu ar mai primi viza anuala. Deci... concluzia este amara! Cazul acesta nu se poate rezolva decât apelând la bunul simt al soferului - încercat o discutie în particular cu el... Dar persupun ca ai încercat, daca spui ca înduri asta de ani de zile - zi de zi! Are obraz gros, e egoist si nesimtit fara pereche! Trist sa ai astfel de vecini!
    Te pup draga mea ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar trist! Pe mine nu ma deranja in mod deosebit (in sensul ca nu ma enervez). :) Am adunat manunchi nemultumirile vecinilor, fiindu-mi usor sa imi imaginez ce simt ei, pentru ca am simtit cu alte ocazii...
      Acum vreo saptamana vecina care are apartamentul langa al nostru a iesit la geam si a racnit la taximetrist! Se plansese altora despre ce face acela, l-a si rugat sa parcheze in alta parte (e chiar sub geamul ei, aproape si de noi).. dar n-a avut cu cine vorbi... De cateva zile nu-l mai aud (dar mai sunt multi care aud vreun astfel de taximetrist, pe undeva); asta probabil ca nu mai are acel loc de munca - au fost controale la firmele de taxi si respectiva a fost... cea mai rea (au arestat proprietarii firmei)...
      Am incercat cu altul discutii... Acela ma seca si pe mine pentru ca aveam mult de lucru in acea perioada si nu-mi auzeam nici gandurile cand el, duminica de duminica (si cand era necesar) isi spala masina tinand portierele deschise si muzica urla de zdranganeau ferestrele; zi de zi, dimineata si seara trantea portierele, asculta muzica la max cu portierele inhise sau deschise sau lasa statia in functiune si auzeam dispecerul si alti soferi discutand... Dar nu l-am reclamat pt astea, ci pentru ca le cumpara bere la minorii care-i spalau masina si care ajungeau sa vorbeasca din ce in ce mai tare si sa se ia de trecatori... L-au amendat politistii pentru tulburarealinistii dar nu s-a linisiti - atunci m-am dus la firma si am vorbit cu un sefulet. De atunci nici portiera n-a mai trantit-o... :)
      Mare dreptate ai: sunt cazuri in care nu putem apela decat la bunul simt al unora. Dar! Daca ar avea bun simt n-ar face ceea ce fac. :)
      Acum avem altceva: magazin alimentar la parter, cu program de la ora 7:30 si vin masinile cu marfa de la prima ora si-o tin asa pana pe la ora 15! :(((
      Pupici cu drag!

      Ștergere
  2. banuiesc ca auzi motorul acum, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. :) cine se trezeste dimineata, departe ajunge ! poate taximetristul vrea sa ajungeti departe! fac haz de necaz! :)
    aici este o lipsa de bun simt, clar!
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foaaaarte taaaare! :))) Cum de nu m-am gandit?! :)) Oh! Imi imaginez cum ar fi cascat ochii la mine vecinica innebunita de acel taximetrist!
      Si pe mine m-a stresat pentru curst timp, la inceput... In primavara lui 2012 m-am lasat de fumat si ma bucuram de aer curat in camera! La putin timp s-a mutat aici tipul acesta si... gazele de esapament inlocuiau fumul de tigara din casa... Curand s-a amenajat parcarea si el s-a mutat cativa metri lateral... innebunind pe altii.
      Pupici!

      Ștergere
  4. Era sa pierd asta cu taximetristul,mai ales ca al meu la batranete s-a facut taximetrist.Are garaj,nu tureaza motorul nici cand trebuie,dar in gol,nu deranjeaza si chiar mi se pare prea amabil.Eu la bloc aveam la parter ceva de internet pe vremuri.Veneau tot felul de derbedei la ore tarzii in noapte,cu masini tunate,cu muzica,pana un vecin, care avea copil mic de la etj.4,a sacrificat un carton cu oua si i-a linistit in scurt timp.Altii cu rosii,dar acum a dat faliment si suntem mai linistiti.E tare enervant

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taximetristii au o profesie interesanta - e o certitudine! :)) Am si cateva "povesti" cu si despre ei, de la ei...
      Cel in cauza n-a vrut nici sa inchirieze un garaj la subsol (ii oferise cineva si ii ceruse numai 100 de lei) si nici n-a vrut sa faca schimb de loc de parcare cu un vecin care nu prea folosea masina si care avea loc bun, dar mai departe de scara unde locuia tipul. Cred ca si varsta are un rol in grija pentru ceilalti! :)

      Valeu!! Internet la parter! Si eu "ma plang" de o alimentara! De fapt, e "minimarket" dar prin comparatie... Pffuu...
      La noi se adunau derbadeii vara (si nici nu erau din bloc!), pe banca, de pe la ora 23 si pana dimineata! Am o "colectie" vasta de injuraturi! :) Acum au desfiintat banca, din fericire!!!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.