2015-03-13

Vineri 13

Fereste-te de pisica neagra! :))

Vineri 13 este o superstitie care combina o zi a saptamanii si cifra 13, si despre care se crede din cele mai vechi timpuri ca sunt aducatoare de nenoroc; se presupunea ca isi are originea in evul mediu sau mult mai devreme dar cercetarile, in astfel de chestiuni, nu pot identifica sursa exacta a unei superstitii sau legende urbane. Multi cercetatori, insa, par a fi de acord ca legenda Vineri 13 a luat nastere candva in secolul al XVII-lea, iar din secolul al XIX-lea pare a fi omniprezenta.

In multe culturi a existat (si exista) credinta ca numarul 13 e cu ghinion: cand se aduna undeva 13 oameni al 13-lea e diavolul; cand la masa sunt 13 persoane una va muri in cursul anului… Se mai spune ca de ai 13 litere in nume va avea diavolul noroc: Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy, Albert De Salvo – toti ucigasi in serie care au 13 litere in nume si au fost prinsi foarte greu, dupa ce au ucis mai multi oameni.
In unele orase nu exista numarul 13 pentru strazi, sau ca numar de apartament, etaj etc.. Daca iti tai unghiile vineri vei suferi dureri (o alta credinta zice contrariul: fa-ti manichiura vineri, dupa apusul soarelui, si va rezista mai mult si unghiile vor fi tari); daca schimbi lenjeria de pat vineri vei avea cosmaruri; daca pornesti la drum vineri vei intalni nenorocirea; navele care stabilesc ca zi de pornire ziua de vineri vor avea ghinion si multe altele.

E posibil ca publicarea celebrului roman Vineri, 13, al lui Thomas W. Lawson, in anul 1907, sa fi condus la diseminarea superstitiei; un broker fara scrupule care profita de superstitie, speculand spaima oamenilor pentru a crea panica pe Wall Street.
Unele legende urbane conecteaza superstitia cu ziua de 13 octombrie 1307, ziua in care regele Filip cel Frumos a dat ordin si au fost arestati sute de cavaleri templieri, si apoi arderea acestora pe rug – fapte popularizate (si) de Maurice Druon in celebrul roman Regii blestemati. In 1989 a fost lucrarea lui John J. Robinson, Nascut in sange: Secretele pierdute ale Francmasoneriei; a urmat, intre altii, Dan Brown, in 2003, cu romanul Codul lui da Vinci.

In superstitiile crestinilor se presupune ca a ajuns atunci cand unii au sustinut ca templul lui Solomon a fost distrus intr-o zi de vineri, ca Isus a fost crucificat intr-o zi de vineri (de unde denumirea Vinerea Mare).
O alta teorie populara este aceea ca Eva i-a dat lui Adam fructul oprit intr-o zi de vineri si atunci au fost alungati din Gradina Edenului si alta legenda zice ca Adam si Eva au murit intr-o zi de vineri.
Altii afirma ca ar fi pornit de la cultura nordicilor: Vineri (Friday) e numele dat zilei a sasea din saptamana in cinstea zeitei Frigg (cunoscuta si ca Freya), zeita a frumusetii, a nasterii, a bogatiei, a intelepciunii, a razboiului, a mortii si a magiei si clericii crestini – in dorinta lor de a castiga adepti - au demonizat zeita, pretinzand ca e aducatoare de necazuri si nu trebuie sarbatorita.
Alte voci sustin ca numarul 13 a fost defaimat intentionat de intemeietorii religiilor patriarhale in zorii crestinismului deoarece 13 reprezenta feminitatea. Cifra 13, se spune, a fost venerata in culturile in care oamenii se inchinau zeitelor preistorice ale fecunditatii si deoarece corespunde cu numarul de cicluri lunare intr-un an (13x28 = 364 de zile). Sculptura Earth Mother of Laussel, descoperita langa pesterile din Lascaux, Franta, datand de circa 27.000 de ani, adesea citata ca o reprezentare a spiritualitatii matriarhale, reprezinta o figura feminina care detine un corn in forma de semiluna, cu 13 crestaturi. Sunt 12 cicluri solare (calendarul solar), posibil ca apostolii sa fi fost 12 nu intamplator, avand in vedere ca necredinciosii se ghidau dupa calendarul lunar (13 cicluri lunare) si astfel numarul 12 e perfect, numarul 13 e imperfect.

Pentru italieni, de exemplu, 17 era un numar cu ghinion si vineri 17 era echivalentul vineri 13 pentru ei. Influentele europene si americane au inceput sa schimbe aceasta superstitie, italienii prelund-o pe cea cu vineri 13.

O legenda urbana ne spune ca acum vreo suta de ani guvernul britanic a dorit sa potoleasca teama oamenilor cu privire la plecarea din port intr-o zi de vineri – stiindu-se cat de superstitosi erau marinarii. In acest sens au construit o nava pe care au numit-o HMS Friday, au lansat-o la apa intr-o zi de vineri, au selectat echipajul intr-o zi de vineri, au angajat un om numit Jim Friday pentru a fi capitan si nava a pornit la drum intr-o zi de vineri. Si de atunci n-a mai fost vazuta niciodata!
Istoricii au distrus acest mit, dovedind ca Marina Regala nu a avut niciodata o nava numita HMS Friday, pe care sa o fi construit pentru a-i incuraja pe marinari sa renunte la superstitie. Reprezentantul Muzeului Marinei Regale din Portsmouth a declarat ca HMS Friday (sau numita dupa oricare alta zi a saptamanii) nu a existat vreodata. Cu toate acestea, legenda continua sa fie crezuta…

Dr. Donald Dossey, specialist in fobii, sustine ca vineri 13 este superstitia cea mai raspandita in Statele Unite ale Americii de azi. Unii oameni refuza sa mearga la munca intr-o zi de vineri 13, unii nu vor lua masa in restaurante, putini s-ar gandi sa stabileasca data nuntii la acea data… Potrivit studiilor celor de la Centrul de management al Stresului si Institutului de Fobii din Asheville, Carolina de Nord, intre 17 si 21 de milioane de americani cred ca vineri 13 e o zi cu ghinion si unii sunt cu adevarat terifiati si isi schimba total rutina zilnica, de afaceri etc., si unii nu se dau nici macar jos din pat.

Dar nu toate popoarele cred/credeau ca vineri si 13 sunt cu ghinion. Chinezii considerau acest numar 13 cu noroc, la fel si egiptenii din timpul faraonilor. Anticii egipteni credeau ca o calatorie spirituala se desfasoara in 13 etape: 12 dintre etape aveau loc in aceasta viata iar ultima etapa, a 13-a, era o ascensiune de transformare pentru o eterna bucurie in viata de apoi; astfel, numarul 13 reprezenta moartea la egipteni, dar nu o moarte in frica si descompunere, ci ca o viata vesnica glorioasa. Se presupune ca mai apoi, si in traditia egipteana, numarul sa fi capatat – sub influentele straine - conotatii ghinioniste.

Cercetatorii, dar nu numai, au facut statistici cu privire la ce anume nenorociri au avut loc in zile de vineri 13 si au constatat ca au loc multe accidente - poate chiar mai multe decat in alte zile din mai multe motive, intre care: fiind o zi la sfarsit de saptamana oamenii sunt mai obositi, asteapta cu nerabdare pauza de lucru, distractia de week-end sau, din teama pe care le-o insufla superstitia, fac greseli banale cu rezultate dezastruoase, uneori – dar, de asemenea, s-au constatat si multe evenimente pe care unii le-ar numi norocoase.

Pe scurt: vineri 13 e cu ghinion pentru unii, cu noroc pentru altii si neutra pentru cei mai multi. Vineri 13 e o data in calendar.
Surse pentru text:
http://www.todayifoundout.com/index.php/2013/09/the-origin-of-friday-the-13th-as-an-unlucky-day/
http://en.wikipedia.org/wiki/Friday_the_13th
http://urbanlegends.about.com/cs/historical/a/friday_the_13th.htm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/hampshire/6896203.stm

2 comentarii:

  1. Eu sa verufic ziua de 13,m-am casatorit pe 13,dar in viata mi-a purtat noroc.De-atunci sunt 40 de ani.Cu vinerea ,nu am tinut cont ,pentru ca nu stiam si acum e prea tarziu. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Am avut nr. 13 la catalog din cls I-a pana in a XII-a si am avut note bune, desi nu mi-a placut deloc scoala. Se poate spune ca a fost cu... noroc. :) Oricum nu pun pret pe superstitii, dar imi place sa stiu despre ele. :)
      Noapte buna!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.